Wie is de man die de onthoofde pop voor een moskee achterliet?

De 35-jarige Hoofddorper die heeft bekend een onthoofde pop achtergelaten te hebben bij een Islamitische stichting in Noord, is activist Hugo Kuijper. Wie is deze man?

Roelf Jan Duin
De onthoofde pop die werd achtergelaten Beeld -
De onthoofde pop die werd achtergelatenBeeld -

Hugo Kuijper is geen racist, en hij is ook niet extreemrechts. Althans, dat vindt Kuijper zelf. "Het gaat mij om het behoud van de eigen cultuur," zei hij eind november in een interview met de Volkskrant.

Woensdag werd Kuijper aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het achterlaten van een onthoofde pop bij een islamitische stichting in Noord op 18 januari. Bij de met nepbloed besmeurde pop hing een briefje met de tekst: 'De islam is onlosmakelijk verbonden met brute onthoofdingen. De islamisering moet stoppen.'

Volgens het Openbaar Ministerie heeft de 35-jarige Hoofddorper 'geen verleden met het plegen van geweld', maar wordt hij 'gedreven door ideologische motieven'.

Radicale middelen
Toch schuwt Kuijper radicale middelen niet om zijn punt te maken. Vorig jaar viel hij verkleed als Zwarte Piet binnen bij een basisschool in Utrecht en belde hij samen met een aantal andere leden van de Zwarte Pieten Actiegroep aan bij Sylvana Simons. De actie werd gefilmd en op Facebook gezet.

Later dook Kuijper, verkleed als Zwarte Piet, ook op tijdens een vergadering van de Amsterdamse gemeenteraad. Kuijper was betrokken bij Pegida en zwaaide tijdens demonstraties waar ook leden van de extreemrechtse club Voorpost waren, met een Prinsenvlag, zo schrijft de antifascistische onderzoeksgroep Kafka.

Neonazi
Volgens Kuijper wordt hij ten onrechte als een neonazi bestempeld. "Ik ben twee keer wezen kijken bij de NVU (Nederlandse Volks-Unie, een rechts-extremistische partij), politiek sta ik bij de PVV en Forum voor Democratie," zei hij in de Volkskrant.

Toch moet de positie en invloed van Kuijper ook niet overschat worden. Zo bestaat zijn pro-Pietengroep slechts uit een handjevol mensen en ook Rechts in Verzet, de groep waar Kuijper deel van uit maakt, is niet heel veel meer dan een paar eenlingen met gezamenlijk Facebookaccount.

Dit neemt niet weg dat de acties voor betrokkenen zeer intimiderend kunnen zijn.

Lees ook: Pop bij moskee in Noord: 'Haat zaaien, dat gaat ze niet lukken'

Kuijper en twee andere activisten in de gemeenteraad. Beeld -
Kuijper en twee andere activisten in de gemeenteraad.Beeld -

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden