Wie is de baas bij Ajax: Cruijff, of de clubleiding?

Het is de maand van de waarheid voor Ajax. De clubleiding moet bepalen of de lijn-Cruijff wordt voortgezet. De onvoorwaardelijke steun lijkt verdwenen.

Wim Jonk en Johan Cruijff, op De Toekomst in 2011. Jonk. Beeld anp
Wim Jonk en Johan Cruijff, op De Toekomst in 2011. Jonk.Beeld anp

De tijd dringt. De contracten van algemeen directeur Michael Kinsbergen en van werknemers die Cruijffs visie vertegenwoordigen, lopen over drie weken af. Ruben Jongkind en Jasper van Leeuwen: het zijn niet de namen waarmee Cruijff schermde toen hij in 2010 een terugkeer naar de Europese top bepleitte. Maar met name Jongkind is als vormgever van Cruijffs visie cruciaal.

Het universitair geschoolde hoofd talentontwikkeling bracht de visie op individueel opleiden op De Toekomst in de praktijk, met instemming van Cruijff. Maar zijn contract loopt op 30 juni af, net als dat van manager jeugdscouting Van Leeuwen. Het tweetal werkt nauw samen met hoofd opleidingen Wim Jonk, die bij Ajax een contract voor onbepaalde tijd heeft.

'Visie van Cruijff is leidend'
Onder normale omstandigheden was allang een beslissing genomen over de aflopende contracten, maar het is nog niet gebeurd. En ook het budget voor de jeugdopleiding voor komend seizoen is nog niet geaccordeerd door de directie. Cruijff en zijn volgelingen beweren dat het plan-Cruijff door Ajax is omarmd, in alle geledingen. 'De visie van Cruijff is leidend, dat is altijd gezegd. Door de vereniging, de rvc en de directie en met steun van het publiek,' aldus Jonk.

Bij de uitwerking van dat plan hamert Jonk al lange tijd op het belang van duidelijkheid over verantwoordelijkheden en bevoegdheden. Jonk vindt dat hij zelf moet kunnen bepalen wie in de opleiding werkt en dat hij zelf moet kunnen beoordelen hoe die mensen functioneren. Maar de directie (Kinsbergen, Marc Overmars, Jeroen Slop) wil het personeelsbeleid niet uit handen geven.

'Donquichotachtige' praktijk
Kortom, de vraag is: wie is de baas bij Ajax? Cruijff, of de clubleiding? Het is dezelfde strijd die Cruijff eerder uitvocht met voorzitter Uri Coronel en president-commissaris Steven ten Have. Toen won Cruijff. Veel, zo niet alles, hangt ditmaal af van de opvolging van Kinsbergen. De algemeen directeur vertrekt op 30 juni. Met de keuze van Kinsbergens opvolger kiest de clubleiding feitelijk voor of tegen Cruijff.

De voortekenen voor Cruijff en zijn volgelingen zijn ongunstig. De samenwerking met de Slowaakse club AS Trencin, volgens Jonk belangrijk voor talentontwikkeling, is beëindigd. Assistent-trainer Dennis Bergkamp staat niet meer aan de kant van Jonk. Jonk zegt het jammer te vinden als het persoonlijk wordt gemaakt.

Cruijff, doorgaans niet bedreven in het subtiel bewerken van mannen in grijze pakken, pleit ondertussen bij de bestuursraad van Hennie Henrichs en bij de raad van commissarissen van Hans Wijers voor een nieuwe directeur die hem gunstig is gezind. Lukt hem dat niet, dan is Cruijffs rol gemarginaliseerd of uitgespeeld. Zonder de onvoorwaardelijke steun van het management staan Jonk, Jongkind en Van Leeuwen voor een 'donquichotachtige' praktijk.

Ruben Jongkind en Wim Jonk. Beeld -
Ruben Jongkind en Wim Jonk.Beeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden