Plus

Wie helpt het voetbalmuseum in Paramaribo?

Paramaribo krijgt een Surinaams Voetbal Museum, met steun van de Fifa. De projectleider was gisteren in Amsterdam om draagvlak te zoeken, en stukken voor de collectie.

De Suriprofs in 2003. Achter: Engelaar, Bogarde, Seedorf, Denneboom, Waterman en Gullit. Voor: Wooter, Castelen, De Jong, Carrilho en Winter Beeld Stanley Gontha
De Suriprofs in 2003. Achter: Engelaar, Bogarde, Seedorf, Denneboom, Waterman en Gullit. Voor: Wooter, Castelen, De Jong, Carrilho en WinterBeeld Stanley Gontha

De presentatie van de plannen voor het Nationaal Surinaams Voetbal Museum begon met een kennisquiz. Over Zwitserland, want een van de sponsors van het project is Teddy's Souvenir Shop in Zürich. Er was een plak chocolade voor de winnaar die reageerde met de opmerking dat hij in de veronderstelling verkeerde dat Zwitserland vermaard was om zijn dure horloges.

Toen iedereen was uitgelachen, ging het alsnog over voetbal. Wilfred Richard hield een presentatie over de plannen voor het museum dat in Paramaribo moet verrijzen. Een reis door de rijke geschiedenis van het Surinaamse voetbal, vertelde de projectleider, terwijl op het scherm vergeelde foto's verschenen van Siegfried Haltman, Michel Kruin, André Kamperveen en andere kanonnen van vroeger.

Legendarische spelers
Richard deed de plannen uit de doeken, en ze waren allemaal even prachtig. Een permanente tentoonstelling over legendarische spelers, een collectie met shirts van alle clubs in Suriname, rondleidingen voor het publiek, gegeven door spelers op leeftijd, thematentoonstellingen over bij voorbeeld de panna, volgens Richard een Surinaams product. Alleen de naam, verbeterde de zaal hem, alleen de naam.

Hoe dan ook, de plannen waren zo indrukwekkend dat geen van de aanwezigen in de zaal erin geloofde. Dat veranderde toen Richard een boekje open deed over zijn goede contacten met de hoogste bazen van de Fifa, en zijn werk als organisator van videoconferenties voor zowel de wereldvoetbalbond als het World Football Museum, dat eveneens in Zürich is gevestigd.

In dat museum organiseerde Richard eerder dit najaar een expositie over de zogenoemde Surinaamse kabel, de vijf voetballers die in de jaren negentig een belangrijk aandeel hadden in het succes van Ajax en het Nederlandse elftal. Richard maakte ruzie met de bibliotheek in het museum, die een boek over de Surinaamse club Leo Victor in een rek met Nederlandse voetbalboeken had ondergebracht.

En de Fifa heeft duidelijk een zwak voor Suriname. Het zal mogelijk te maken hebben met de Surinaamse steun tijdens de verkiezing van een nieuwe president van de bond, maar afgelopen maart kwam Gianni Infantino persoonlijk naar Paramaribo. Daar beloofde Infantino onder meer een nieuw voetbalstadion dat moet verrijzen op de plek waar op dit moment het naar André Kamperveen vernoemde stadion ligt te verkommeren.

Stevige plannen
Dat nieuwe stadion zal ook onderdak bieden aan het museum, legde Richard uit. Tijdens het bezoek van Infantino werd ook de Surinaamse Voetbal Bond (SVB) aan boord gehaald. Dat is belangrijk, want alleen via de bond kan de Fifa geoormerkte donaties aan Suriname doen bovenop de gewone afdracht aan de aangesloten bonden. En de SVB heeft op zijn beurt heeft grote behoefte aan stevige plannen. "Het geld zit op ons te wachten," vatte Richard de situatie samen.

Ook de Fifa is blij met de plannen. De organisatie wil de banden met het Caribisch gebied aanhalen, en het nieuwe complex in Suriname wordt gezien als een ideaal filiaal. "Ook het World Football Museum wil graag samenwerken," heeft Richard in de Zwitserse wandelgangen vernomen. Nu zoekt hij de steun van Surinaamse spelers, clubs en verzamelaars van memorabilia in Nederland, want: "In 2020 staat het museum er."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden