PlusRepubliek Amsterdam

Wie heeft zin in een lastenverzwaring?

Michiel CouzyBeeld Wolff

Misschien heeft u het gemist, maar de Amsterdamse gemeenteraad heeft deze week ingestemd met de begroting van het college en daarmee groen licht gegeven voor de verdeling van zo'n 5,6 miljard euro.

Het hoogtepunt van het jaar voor wethouder Udo Kock, die over de financiën gaat.

Belangrijkste twistpunt is de voorgenomen lastenverzwaring. Amsterdammers zijn straks meer kwijt aan ozb en aan afvalstoffenheffing. Een poging van oppositiepartijen om de Amsterdammers te ontzien en in plaats daarvan toeristen meer te laten betalen, strandde op een muur van coalitiepartijen GroenLinks, D66, PvdA, SP, met steun van oppositiepartij Bij1.

Het gaat niet om enorme bedragen, de voorgenomen verhogingen komen voor een gemiddeld gezin neer op een paar tientjes per jaar. Maar deze verhogingen maken wel een einde aan een traditie van lastenverlichtingen.

Vorig jaar ging het drinkwatertarief omlaag en in 2016 de rioolheffing.

Ook toen ging het om kleine bedragen, maar die zaten wel vol politieke symboliek. De VVD, toen nog coalitiepartij, wil zich graag profileren als partij van de lage lasten. Geld uitgeven doen ze maar op links.

De VVD was er dan ook snel bij om de linkse partijen weg te zetten als idealisten die geld uit de zakken van de burgers kloppen om hun leuke plannetjes te financieren.

Dit is een dankbaar item, al sinds de uitspraak 'Sinterklaas bestaat en daar zit hij' van voormalig VVD-leider Hans Wiegel, die hiermee PvdA'er Joop den Uyl wegzette als verkwister.

De plannen van het Amsterdamse gemeentebestuur om de parkeertarieven te verhogen, vormen voor de oppositie extra bewijslast voor de stelling dat het linkse college burgers opzadelt met extra kosten.

Een ideologische strijd is in de politiek goed voor beide kampen. Rechts kan zich opwerpen als hoeder van de portemonnee van de Amsterdammer, links kan pronken met nieuwe investeringen die de achterban zullen bekoren, zoals in duurzaamheid, handhaving en reiniging.

Maar het college, waarin ook D66 zit, weet dat lastenverzwaringen uiteindelijk kunnen leiden tot breed klinkend gemor, zeker in een tijd van economische voorspoed. Eindelijk zorgt het kabinet voor wat koopkrachtstijging en dan gaat nota bene de gemeente die meevaller deels afpakken!

Daarom opereren de wethouders behoedzaam. Sharon Dijksma (PvdA) verhoogt inderdaad de parkeertarieven, maar laat de vergunningen voor Amsterdamse automobilisten ongemoeid.

Ook Udo Kock is voorzichtig. Zondag sprak hij tijdens een debat van Het Parool en de Balie voor het eerst over een extra belasting op toegangskaartjes van Amsterdamse attracties. Dit zou een manier zijn om dagjesmensen mee te laten betalen aan handhaving en reiniging.

Nederlandse bezoekers die hier een dagje komen winkelen of naar een museum gaan, betalen geen toeristenbelasting, maar dragen wel bij aan de drukte in de stad.

Geen gek plan van Kock, maar het probleem is dat zo'n verhoging ook leidt tot extra kosten voor Amsterdammers. De wethouder kan geen onderscheid maken tussen dagjesmensen en Amsterdammers.

Bovendien gaan niet alleen de toegangsprijzen van Amsterdam Dungeon omhoog, maar ook die van Artis, en die zijn nu al niet kinderachtig.

Kock begrijpt de gevoeligheid en hoedt zich voor het imago van grote lastenverzwaarder. Daarom legt hij zijn plan eerst voor aan de Amsterdammers: zijn jullie bereid mee te betalen aan de lastenverzwaring die eigenlijk bedoeld is voor bezoekers?

Een riskante vraag, want hoeveel Amsterdammers zullen vrijwillig instemmen met hogere belastingen?

Politiek verslaggevers Michiel Couzy en Ruben Koops belichten beurtelings op zaterdag in 'Republiek Amsterdam' een politiek onderwerp uit de stad.

Reageren? m.couzy@parool.nl

Beeld Steen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden