Plus

Wie heeft ruimte voor broedplaats Lola Luid over?

Broedplaats Lola Luid moet eruit, maar waarheen? Wie heeft er nog een gebouw beschikbaar?

Lorianne van Gelder
Het interieur van Lola Luid Beeld Eva Plevier/Het Parool
Het interieur van Lola LuidBeeld Eva Plevier/Het Parool

De buurman in djellaba snuffelt vanaf zijn scootmobiel tussen het aanbod platformhakken, korsetten en jurken die op tafels liggen uitgestald. Vriendelijk glimlacht hij naar verkoper Shai Langen (28) die zich afvraagt of er tussen dat extravagante spul van hem iets voor de buurman tussen zit.

Het is vandaag een vrolijk zooitje op de stoep en in de gangen van Lola Luid, de tijdelijke broedplaats en 'pop up mall' in de Piet Mondriaanstraat in Nieuw-West. Maar het is ook de laatste dag dat de gangmakers en creatievelingen in het oude schoolgebouw open zijn. Daarom verkopen de bewoners zo veel mogelijk spullen, dat is makkelijker voor de verhuizing.

Vanaf morgen resten er nog twee weken om de lokalen leeg te maken en dan moet per 1 september iedereen zijn verhuisd. Dan beginnen de werkzaamheden voor de komst van De Nieuwe Internationale School Esprit (Denise) die in het schooljaar 2018-2019 intrekt. Dat betekent sowieso dat er tien mensen geen huis meer hebben en bijna zestig geen kantoor of atelier.

Nieuw pand
Shai Langen woonde ook twee jaar lang in het kleurrijke jaren vijftig gebouw. Hij gaat nu tijdelijk in een vakantiehuisje in Aalsmeer bivakkeren. Want er is nog geen nieuw pand voor Lola Luid.

Niet dat ze zielig zijn, maar het is wel balen, benadrukt Langen. De broedplaats had gerekend op een ander gebouw, maar dat plan liep spaak. Het ging om het nieuwe en tijdelijke gebouw aan de Naritaweg bij Sloterdijk dat de gemeente van de rechter moest neerzetten voor de komst van de Islamitische middelbare school van Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO) Amsterdam. Alleen was de stichting al zo lang in allerhande rechtszaken verwikkeld, dat het niet zeker was of het gebouw ook betrokken zou worden. Dat bleek drie weken geleden toch wel, toen het SIO de laatste rechtszaak tegen de rijksoverheid won en hun Cornelius Haga Lyceum mogen stichten.

Hulp
De Lola Luiders hebben dus geen nieuw onderkomen en roepen alle Amsterdammers op hen te helpen om een nieuw leeg gebouw te vinden. Het is namelijk niet alleen voor hun, het is ook voor de buurt van belang, vindt kwartiermaker Bart van Heesch, die samen met zijn vrouw Emilie Kröner de broedplaats beheert. "Buren zeggen nu al: wat jammer dat jullie weggaan," zegt Kröner. Wekelijks prikten de Lola Luiders zwerfvuil, ze organiseerden voorleesmiddagen, meidenclubs, rommelmarkten, muziekavonden, kookclubs en een enorme iftar voor 160 mensen. Het idee van Lola (De Leegstand Oplossers Amsterdam - de Bijlmer Bajes heet Lola Lik) is het tijdelijk bieden van goedkope woon- en werkruimte voor start-ups en kunstenaars, maar wel door iets terug te doen voor de buurt.

Aanvankelijk moesten de bewoners van Lola Luid het vertrouwen van de buurt winnen. Bij aankomst twee jaar geleden werden ze begroet door tegels door de ruit en vuurwerk door de brievenbus. "De kinderen hangen hier zonder toezicht op straat," zegt Van Heesch.

Hij zette met sportbuurtwerk Sciandri voetbal en sportmiddagen op. En tijdens de ramadan organiseerden ze nachtelijke voetbalwedstrijden in de Lola-gymzaal. "Het was de rustigste ramadan in jaren," aldus Van Heesch. Na wat wikken en wegen, heeft de man in de scootmobiel drie jassen en een leren riem te pakken. Zes euro betaalt hij, hij kan goed onderhandelen. Tevreden rijdt hij weg met zijn aanwinst. Voor de Lola-bewoners is er net wat minder te verhuizen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden