Column

'Wie heeft er een goed idee?' vroeg Abu Hakbijli

Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

In het clublokaal - nou ja, d'r was niet veel meer van over - gingen de jongelui vergaderen. "Wie heeft er een goed idee?" vroeg Abu Hakbijli.

"Ik vind dat we iets moeten doen waar we goed in zijn, " zei Badr Boemplof. Iedereen knikte. De kleine el Salami zei toen opeens: "Ik heb een goed plan! Laten we een aanslag plegen!"

"Ja," schreeuwde iedereen door elkaar heen, "dat is inderdaad een goed idee. Maar waarop?"

Dat wist Badr Boemplof weer: "Op het vrouwenvoetbal!"

Nu werd het stil. In de verte hoorde je de Russen bombarderen.

Om de hoek waren de Amerikanen de weg kwijt, terwijl aan de overkant het Iraakse leger iets deed wat later in een rapport van Amnesty International zou komen.

"Waarom moeten we nou een aanslag plegen op het vrouwenvoetbal?" vroeg Abu Hakbijli, "ik geef toe, het niveau is, in vergelijking met het eerste van Barcelona, bedroevend, maar ja... vrouwen... Of mag vrouwenvoetbal soms niet van de Koran?"

Omdat niemand de Koran op dit punt goed kende, lieten ze het schieten, maar Boemplof zei: "Het zijn vrouwen! Vast christenvrouwen of jodenvrouwen en misschien zijn er zelfs wel atheïstische vrouwen onder, en die vrouwen zijn vermoedelijk ook homoseksueel! Dus we hebben alle recht een aanslag op ze te plegen!"

De kleine el Salami stak zijn vinger op.

"Denkt u, grote Leider, uw naam is rechtvaardigheid, nou echt dat de stadions vol zullen zitten bij dat vrouwenvoetbal? Ik bedoel..."

"Het is het Europees kampioenschap hè."

"Ja, Leider, uw naam is groot en Mohammed kijkt vanuit de hemel met genoegen op u neer, maar ik heb in Ollandi ene el Van der Gijp gehoord en ene el Johan Derksen, en die waren nou niet wat je noemt, hoteldebotel van die wedstrijden. Ik bedoel: komen er wel genoeg mensen zodat wij de Allerhoogste genoeg kunnen behagen? Want we praten hier toch wel over een zelfmoordactie en de laatste tijd zit dat een beetje in het slop."

"Ik had jou op het oog die actie uit te voeren, el Salami!"

"Mij? Eh... Maar grote, rechtvaardige Leider, kunnen we daar niet beter een vrouw voor nemen? Ik vind dat die de laatste tijd te stompzinnig te werk gaan. Ze maken veel te weinig doden."

"Ja, daar zit iets in. Wie kent er een vrouw met een hekel aan voetbal?"

Weer staken allen hun vinger op.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief. Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden