Wie gaat Silvio Berlusconi opvolgen?

Silvio Berlusconi heeft laten weten dat hij opstapt als premier van Italië zodra het parlement een ingrijpend pakket bezuinigingen aanneemt. Hier een kort overzicht van Italiaanse politici, die als leider van een nieuwe ministersploeg naar voren geschoven kunnen worden.

ANP/Redactie
Berlusconi in december vorig jaar. Beeld afp
Berlusconi in december vorig jaar.Beeld afp

Mario Monti (1943)
Een voormalig economieprofessor uit het Noord-Italiaanse Lombardije. Hij was van 1995 tot 1999 Eurocommissaris voor de Interne Markt en van 1999 tot 2004 Eurocommissaris voor Mededinging. Hij kreeg in die laatste hoedanigheid de bijnaam Super Mario, onder meer omdat hij volhardde in zijn strijd tegen machtige Duitse regionale banken. Ook gaf hij softwarebedrijf Microsoft een boete van bijna een half miljard euro voor het overtreden van mededingingsregels. Het is niet zeker of hij op steun kan rekenen van Berlusconi's partij Volk van de Vrijheid (PDL).

Gianni Letta (1935)
Een voormalig journalist uit de regio rond L'Aquila. Wordt beschouwd als rechterhand van Berlusconi, voor wiens Fininvest-groep Letta al in de jaren 80 begon te werken. Heeft enerzijds het voordeel dat hij de steun geniet van de PDL, maar loopt daardoor ook het risico dat hij wordt geassocieerd met het mislukte beleid van de regering van Berlusconi. In 2006 deed hij een gooi naar het presidentschap van Italië. Hij verloor die strijd van het huidige staatshoofd en de voormalige communist Giorgio Napolitano.

Angelino Alfano (1970)
Afkomstig van Sicilië en één van de kopstukken van de PDL. Was van 2008 tot 2011 minister van Justitie. Staat bekend als architect van een zeer controversiële immuniteitswet die Berlusconi beschermde tegen vervolging, en werkte ook gewillig mee aan andere wetten 'ad personam' in het persoonlijke belang van de premier. Berlusconi heeft Alfano zelf genoemd als zijn mogelijke opvolger en schoof hem vandaag in een interview met La Stampa nog eens nadrukkelijk naar voren. Waarnemers denken dat hij een goede kans maakt op het premierschap als het nieuwe kabinet neerkomt op een herschikking van de oude ministersploeg. Zijn relatief jonge leeftijd kan echter een argument zijn om hem te sparen tot een volgende verkiezing.

Renato Schifani (1950)
Is opgeleid als jurist en net als Alfano afkomstig van Sicilië. Is de voorzitter van de Italiaanse Senaat. Staat bekend als zeer loyaal aan Berlusconi. In zijn voordeel spreekt dat hij meer politieke ervaring heeft dan Alfano en jonger is dan Letta en Berlusconi. Schifani deelt met Alfano en Letta echter de handicap dat hij sterk met Berlusconi wordt geassocieerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden