Straatbeeld

Wie durft zijn fiets te stallen op de Elandsgracht? (*****)

Met felgele verf en ontelbare bordjes is het trottoir voor het hoofbureau van politie aan de Elandsgracht tot eigen terrein gebombardeerd. Het gevoel bekruipt je dat er elk moment een waakzame diender in je nek kan springen, als je hier je fiets stalt.

Xandra van Gelder
Nog aardig dat ze voetgangers recht van overpad gunnen. Beeld Joris van Gennip
Nog aardig dat ze voetgangers recht van overpad gunnen.Beeld Joris van Gennip

Laten we onze stoep een vrolijke kleur geven. De politie geeft het voorbeeld. Pal voor het hoofdbureau is een deel van de stoep felgeel geschilderd. Ook zijn er fietsenrekken neergezet en borden opgehangen. Op de borden staat: eigen terrein politie. Met daaronder de slogan: waakzaam en dienstbaar.

Klinkt goed, zeker op een eigen terrein. Als ik er rondkijk, verwacht ik elk moment dat er een waakzame diender in mijn nek springt. Kennelijk mogen er wel mensen lopen, want er is een gestileerd wandelend poppetje op het trottoir getekend. Het eigen terrein slaat op de fietsenrekken.

Waarom? Geen idee, het staat er nooit vol. Er zijn geen winkels of cafés in de nabijheid, dus de kans is klein dat een Amsterdammer juist daar zijn fiets wil parkeren. Of hij moet de illusie koesteren dat zo dicht bij de smerissen minder fietsten worden gestolen.

Onbeduidend stukje Amsterdam
Het gebouw, op de hoek van de Elandsgracht en de Marnixstraat, staat in een onbeduidend stukje Amsterdam. Het is zo'n plek waar toeristen verdwaasd rondkijkend de weg vragen naar een spannend deel van de stad, de nabijgelegen grachten of het Leidseplein.

Het is een slimme plek om tot eigen terrein te bombarderen. Het weinig spectaculaire gebouw - het werd in de Tweede Wereldoorlog in gebruik genomen - heeft aan de Elandsgracht een uitbouw op de eerste verdieping. De ruimte onder die uitbouw is geel geschilderd. Je zou kunnen zeggen dat dit stuk trottoir eigenlijk bij het gebouw hoort en dus privéruimte is. Nog aardig dat ze voetgangers recht van overpad gunnen.

Dienders kunnen kennelijk heel goed binnen de lijntjes kleuren. Het grote gele vlak met twee zwarte strepen is met grote precisie en degelijkheid aangebracht. Dat verdwijnt niet snel. De vier palen die de uitbouw steunen, zijn glimmend gesaust. Op elke mogelijke plek zijn de borden met 'eigen terrein' geschroefd en het fietsicoon is zo vaak aangebracht dat je je afvraagt of veel agenten slechtziend zijn.

Naast het fietsplein is een ventweg met enkele parkeerplaatsen. Ook die zijn voor de politie gereserveerd. Niet zo gek, agenten en gasten moeten hun auto makkelijk kwijt kunnen, hoewel er ook in het gebouw parkeerruimte is. Misschien is de drang om het hele trottoir voor eigen gebruik te claimen wel een behoefte aan duidelijkheid: dit is van ons!

Gevaarlijk ogende draaideur
Links voor fietsen en rechts voor auto's, met in het midden een groot hek met een gevaarlijk ogende draaideur voor voetgangers. Ook de draaideur is niet voor het volk: 'het publiek' wordt met een pijl naar de ingang aan de Marnixstraat verwezen.

Aan de Elandsgrachtkant ontwierp Hildo Krop voor de uitbouw drie beelden: de Kinderpolitie, Het Gezag en De Verkeerspolitie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden