Wie durft? Vacature voor nieuwe burgemeester staat online

Het gaat er al weken over, maar nu kunnen serieuze gegadigden eindelijk echt solliciteren: vanaf maandag staat de vacature voor het burgemeesterschap van Amsterdam online.

Het Parool
Kandidaten kunnen tot 30 april regeren. Beeld ANP
Kandidaten kunnen tot 30 april regeren.Beeld ANP

Geïnteresseerden kunnen tot 30 april reageren op de vacature. Zoals gebruikelijk bij vrijwel elke sollicitatie: mét recente pasfoto. Brieven moeten worden gericht aan Zijne Majesteit de Koning.

Het is dan ook niet zomaar een baantje, dat burgemeesterschap van Amsterdam. De afgelopen weken heeft de gemeente een profielschets samengesteld met kenmerken waaraan de nieuwe burgemeester moet voldoen.

Kandidaten
Zo moet de kandidaat een ervaren bestuurder zijn, die bovendien zichtbaar, bereikbaar en aanspreekbaar is voor alle geledingen in de Amsterdamse samenleving. En de ideale kandidaat is bovendien een 'inspirator' met 'humor en relativeringsvermogen'.

Het is de bedoeling dat vooral de nieuwkomers uit de gemeenteraad de beste kandidaten uit de sollicitatiebrieven pikken. De commissaris van de Koning Johan Remkes liet eerder weten dat hij niets wilde weten van een burgemeestersreferendum.

Dit plan kwam voormalig PvdA-Kamerlid Niesco Dubbelboer van stichting Meer Democratie en PvdA-adviseur Erik van Bruggen. Die wilden dat Amsterdammers meer invloed zouden hebben op de keuze van de nieuwe burgemeester.

Installatie op 5 juli
De vacature sluit op 30 april. In mei worden gesprekken gevoerd met de commisaris van de Koning en in juni brengt hij advies uit. Op 5 juli moet de de nieuwe burgemeester geïnstaleerd en beëdigd worden.

Lees ook: Zoektocht naar Amsterdamse burgemeester is altijd gedoe

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden