Wie draait op voor de kosten van dwergkeeshondje Jip?

Twee mannen staan voor de rechter om een dwergkeesje: wie moet ervoor betalen?

null Beeld anp
Beeld anp

De hond van nog geen 20 centimeter lang 'stelt eigenlijk niet zoveel voor', zegt de rechter om het ijs te breken. Toch is hond Jip het lijdend voorwerp: wie draait op voor de kosten nu het stel, twee jaar na de aanschaf, uit elkaar is?

Een van hen eist 10.000 euro van zijn ex. Ze kenden elkaar vijf jaar toen ze ieder 400 euro inlegden om Jip te kopen. "We hebben afgesproken dat we er samen voor zouden zorgen."

Flinke post
De eis is de som van alle kosten tot aan de verwachte overlijdensdatum van het beest, over dertien jaar.

Jip is gekocht via Marktplaats bij een dubieuze verkoper en had gelijk maagproblemen, dus de dierenarts is een flinke post. Dan zijn er de verzekering, speciaal voer en de kapper.

De advocaat van één van de mannen vraagt zich af waarom Jip vijf keer per jaar voor 50 euro naar de kapper moet. Uit haar eigen onderzoek, een telefoontje naar dierenspeciaalzaak Kwispel in de Jan Pieter Heijestraat, blijkt dat dwergkeesjes niet zo vaak geknipt hoeven te worden. "En Jip vindt gewoon rijst met kip ook lekker."

Ook heeft de tegenpartij Whats­App­gesprekken waaruit zou blijken dat één van de mannen de hond inzet om een ander geschil met zijn ex op te lossen.

Van een gezamenlijke vakantie staat nog 560 euro open die de man moet betalen. Doet hij dat niet, dan zou één van de exen wel een andere manier vinden om aan z'n geld te komen.

Anderhalf uur
Jip houdt de partijen zeker anderhalf uur bezig als de rechter een eerste oordeel uitspreekt: "Die 10.000 ga ik in ieder geval niet toewijzen." De rechter wijst de ene man erop dat het zijn keuze is om het dier te houden. "In hoeverre is de ander aansprakelijk voor de lasten van jouw beslissing?"

Twee keer wordt de zaak geschorst, in de hoop dat de exen er op de gang samen uitkomen. Die hoop blijkt beide keren tevergeefs. Het recht zal zijn loop hebben: op 28 augustus volgt het vonnis over de verzorging van dwergkeesje Jip.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden