Commentaar

Wie de satiricus aanvalt, valt de vrijheid zelf aan

Het hoofdredactioneel commentaar van Het Parool over de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs. 

Redactie
null Beeld EPA
Beeld EPA

De aanslag op het Franse tijdschrift Charlie Hebdo ging als een schok door Europa en de rest van de westerse wereld. De gemaskerde mannen die met kalasjnikovs acht journalisten, twee agenten en twee anderen doodden, toonden een nietsontziende bloeddorst.

Deze aanslag kwam op redacties extra hard aan. In Parijs werden collega's gedood, vanwege hun werk. Deze aanval op de vrijheid van meningsuiting heeft effecten ver buiten Frankrijk. Die vrijheid was ook bij de oprichting van deze krant essentieel. En het motief van deze aanslag doet terugdenken aan de moord op Theo van Gogh, iets meer dan tien jaar geleden.

Charlie Hebdo is een satirisch blad, met bijtende karikaturen van gezagdragers, religieuze figuren en al wie er verder te bespotten valt. Juist de spot is een onmisbaar onderdeel van het debat in een vrije samenleving. Wie de satiricus aanvalt, valt de vrijheid zelf aan.

Al enkele jaren wijzen inlichtingendiensten op het risico dat teruggekeerde jihadisten aanslagen gaan plegen in Europese steden, wat ook al is gebeurd in Brussel. Ook bij deze aanval was dat het geval, en de militaire stijl van de terroristen wijst op een grondige voorbereiding.

Ondanks alle maatregelen van overheidsdiensten om aanslagen te voorkomen is het einde van deze vorm van terrorisme niet in zicht. Dat is een somber stemmend vooruitzicht.

Maar de jihadisten en hun aanhang vormen een minderheid onder de moslims. Het gros van de moslims moet en kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor deze aanslag.

Yassin Elforkani
Wel is de noodzaak van betrokkenheid van de moslimgemeenschap bij het bestrijden van het jihadistisch terrorisme opnieuw aangetoond. Te lang zijn vanuit de islamitische gemeenschap radicale interpretaties van het geloof niet tegengesproken, zoals imam Yassin Elforkani onlangs zei. Vanuit tal van bronnen zijn juist de extreme versies van het geloof aangemoedigd, gesteund en gesubsidieerd. Dat moet een halt worden toegeroepen, niet door de tegenstellingen met de meerderheid van de moslims te vergroten, maar door die te verkleinen.

Er moeten geen nieuwe oorlogen worden uitgeroepen, nog afgezien van het feit dat Nederland, Frankrijk en andere landen in Irak en Mali al militair actief zijn tegen islamistische extremisten. Oorlogstaal speelt de terroristen alleen maar in de kaart.

Een vastberaden en zelfverzekerde opstelling is nodig, waarbij de vrijheden van de West-Europese samenlevingen worden verdedigd en die niet nodeloos worden ingeperkt vanwege de angst voor aanslagen.
Terrorisme boekt de grootste overwinningen door onverstandige reacties van de samenlevingen waartegen het gericht is.


Wil je reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden