Wie bestuurt uw stadsdeel? Eh... geen idee

Amsterdammers kennen nog net ­Eberhard van der Laan, maar daarna wordt het stil als zij de naam van een stadsbestuurder moeten noemen.

Patrick Meershoek
Ivar Manuel is stadsdeelvoorzitter in Amsterdam-Oost Beeld Suzanne Blanchard
Ivar Manuel is stadsdeelvoorzitter in Amsterdam-OostBeeld Suzanne Blanchard

Amsterdammers weten dat ze bestuurd worden, maar hebben geen flauw idee door wie.

40 procent van de Amsterdammers zegt bijvoorbeeld niet te weten welke politieke partijen de dienst uitmaken in de stad, en van de mensen die dat wel denken te weten, noemt 20 procent oppositiepartij PvdA als lid van de coalitie.

Onbekenden
Een en ander blijkt uit de nieuwste editie van de Burgermonitor, de jaarlijkse 'oefening in nederigheid' voor Amsterdamse bestuurders die wordt aangeleverd door de gemeentelijke dienst Onderzoek, Informatie en Statistiek, op basis van een onderzoek onder 2400 Amsterdammers.

De onderzoekers zien een teruglopende naamsbekendheid van bestuurders. Hoewel een ruime meerderheid van de ondervraagden aangeeft wel degelijk interesse te hebben in de lokale politiek, zijn de hoofdrolspelers in toenemende mate onbekenden.

Driekwart van de Amsterdammers weet nog wel dat Eberhard van der Laan burgemeester is, maar daarna wordt het oorverdovend stil.

Stadsdelen
Helemaal als het om de stadsdelen gaat. Gevraagd naar de stadsdeelvoorzitter weet 19 procent van de respondenten uit Nieuw-West Achmed Baâdoud te noemen. Coby van Berkum uit Noord en Boudewijn Oranje volgen met 12 en 11 procent, Muriël Dalgliesh uit Zuidoost scoort 8 procent, Ivar Manuel uit Oost 7 procent en Sebastiaan Capel uit Zuid 6 procent.

De rode lantaarn wordt gedragen door Gerolf Bouwmeester uit West met een schamele 4 procent.

De lage scores passen bij het beeld van de onderzoekers dat de bestuurscommissies als ogen en oren van het stadsbestuur er nauwelijks in geslaagd zijn om indruk te maken op de bewoners van de stadsdelen.

Contact verschoven
Amsterdammers merken nauwelijks iets van de bestuurscommissies, schrijven de onderzoekers. De opheffing van de deelraden en de komst van de bestuurscommissies heeft ertoe geleid dat veel mensen het beleid minder overzichtelijk vinden dan voorheen, en de procedures onduidelijk. Zij ervaren veel afstand en denken weinig invloed te hebben.

De onderzoekers stellen vast dat het contact van de burger met het bestuur in de afgelopen twee jaar in hoge mate is verschoven van het stadsdeelbestuur naar het stadsbestuur.

Was voorheen een lid van de deelraad het belangrijkste aanspreekpunt, nu zijn het vooral de raadsleden, de wethouders en de burgemeester die worden benaderd.

Tevredenheid
De mate van tevredenheid verschilt per stadsdeel. In Nieuw-West laat bijna 40 procent weten positief te oordelen over het functioneren van de bestuurscommissie. In Centrum is dat slechts 15 procent, en geven zes van de tien ondervraagden aan geen idee te hebben hoe de bestuurscommissie het ervan afbrengt.

Coby van Berkum is stadsdeelvoorzitter in Amsterdam-Noord Beeld Jitske Schols
Coby van Berkum is stadsdeelvoorzitter in Amsterdam-NoordBeeld Jitske Schols

Op dat punt scoren de bestuurscommissies aanmerkelijk lager dan het college van b. en w.

Sinds 2011 is er een stijgende lijn in de tevredenheid over het college. Van de ondervraagden vindt ruim 35 procent dat Amsterdam goed wordt bestuurd. Bij de bestuurscommissies ligt het percentage tevreden bewoners op 20.

De bevindingen van de onderzoekers sluiten aan op het rapport van de commissie-Brenninkmeijer, dat vorig jaar het bestuurlijk stelsel onder de loep nam.

'Er heerst veel onduidelijkheid over de bestuurscommissies en het stadsbestuur. Dat leidt niet tot ontevredenheid, maar vooral tot afstand en verwarring bij de burgers,' aldus de monitor.

Het huidige college heeft inmiddels laten weten een einde te willen maken aan de bestuurscommissies. Er ligt momenteel een voorstel bij de gemeenteraad om de bestuurscommissies te vervangen door een benoemd bestuur en een adviescommissie van gekozen leden.

Achmed Baâdoud is stadsdeelvoorzitter in Amsterdam Nieuw-West Beeld ANP
Achmed Baâdoud is stadsdeelvoorzitter in Amsterdam Nieuw-WestBeeld ANP
null Beeld Demi Idsinga
Beeld Demi Idsinga

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden