Column

Wie asielzoekers opvangt respecteert de democratie niet

 

Theodor HolmanBeeld Jean-Pierre Jans

Ik hoorde op de radio een dame spreken die uitgeprocedeerde asielzoekers in huis nam. Haar boodschap was dat meer mensen een voorbeeld aan haar moesten nemen.

Zou ik uitgeprocedeerde asielzoekers in mijn huis opvangen?
Als ik die asielzoekers zie, lijken ze me meer dan zielig. Het zijn zwervers en alles in mij roept: help ze, help ze!
Maar als ik dat doe, wat zeg ik dan in feite?

Ik beweer dan: ik erken onze rechtsstaat niet, want die asielzoekers zijn uitgeprocedeerd. Als ik ze verberg, geef ik te kennen dat onze wetten niet deugen en erken ik onze democratie niet.

Ik pleeg dan burgerlijke ongehoorzaamheid. Dat is een mooi instrument om veranderingen teweeg te brengen - als je het openlijk doet. Maar dat kan niet, want dan komt meteen de politie om die asielzoekers bij je weg te halen.

Daarbij: ik wil juist onze rechtsstaat erkennen. Ik wil niet zijn zoals IS, die aan onze wetten lak heeft.

Ik vind het dus geen goed idee om asielzoekers in huis te nemen.
Een man op de tv zei dat hij asielzoekers onderdak verleende omdat hij wilde luisteren naar een hogere rechter dan de burgerlijke: God.

Dat God onze rechtsstaat niet erkent, moet Hij weten, maar als die man die asielzoekers laat onderduiken omdat God dat wil, dan vind ik dat je mag vragen hoe hij wéét dat God dat wil. Heeft God dat onlangs ergens zwart op wit gezet, of is het een interpretatie van Bijbelteksten?

Stel dat hij zegt: 'In de Bijbel staat bij Mattheus: Gij zult uw naaste liefhebben als uzelve. Daarnaar heb ik geluisterd.' Wie is dan die naaste? Je buurman? Die asielzoeker? De Duitsers? Iedereen? We hebben juist wetten om onder meer de interpretatie van Bijbelteksten te beperken.
Ik ben ervan overtuigd dat de man en de vrouw die asielzoekers bij hen thuis laten bivakkeren, zelf menen een goede inborst te hebben. Maar wat betekent 'goede inborst' in dit geval?

Hun inborst is niet goed, maar door hun naïviteit eerder gevaarlijk. Ze ondermijnen de rechtsstaat, bieden geen werkelijke oplossing en verergeren het asielzoekersprobleem.

Onder het mom van menselijkheid voeden ze de onmenselijkheid. Ze verstoppen de problemen en beschouwen hun woning als het Achterhuis.
Dan heb je ook de geschiedenis niet goed begrepen.Wilt u reageren op deze column? Dat kan! Stuur een mail, of scroll een beetje naar beneden om een reactie te plaatsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden