PlusReportage

Wie adopteert de 50.000 boeken van Leeshal Oost?

Al 63 jaar zit de Leeshal Oost in de Dapperbuurt. Het tweedehandsboekenwinkeltje zoekt nu nieuw bloed. Eigenaar Hans ter Horst kan het niet meer opbrengen.

De aanblik van Leeshal Oost is al jaren dezelfde. Hans ter Horst begon er als 17-jarige als hulpje.Beeld Jakob Van Vliet

In de Commelinstraat, op de hoek van de Dappermarkt, staan onder een vrolijke rood-witte luifel stellingen en winkelwagentjes met boeken. Een kar vol met bouquetromannetjes voor 50 cent per stuk is tot de rand gevuld. De aanblik is al jaren niet veranderd. Alleen de tekst die op het bord voor de winkel staat is nieuw. ‘Ter overname: tweedehands boekenwinkel die al vanaf 1956 bestaat,’ staat erop.

Het is niet dat eigenaar Hans ter Horst (63) het zat is. In tegendeel: al 23 jaar runt hij het winkeltje met veel plezier. Eigen baas zijn vindt hij geweldig, maar de laatste jaren krijgt hij steeds minder klanten. Vooral van de toename in online winkelen heeft hij last. “Mensen kijken in winkels of het iets is en kopen het vervolgens online. Het helpt ook niet mee dat parkeren in deze straat nu 6 euro kost. Dan snap ik dat mensen minder langskomen.”

De boekenwinkel was nooit een vetpot, maar binnenkort wordt rondkomen nog moeilijker. “Mijn vrouw zit in de ziektewet en deze week stopt die uitkering. De boekenwinkel levert nauwelijks genoeg op om van te leven, maar wel te veel om een uitkering te krijgen.” In juli van dit jaar heeft hij de huur opgezegd.

André Kuipers

Binnen in Leeshal Oost is het gezellig rommelig. De 50.000 boeken en magazines zijn ingedeeld per genre. Thrillers, reisboeken, erotische boeken en oude comics komen voorbij. Helemaal achterin de winkel is een plank met de oudste boeken: literatuur van rond 1900. “Voor mensen die het sparen.”

Het is een echte buurtwinkel, Ter Horst moet het vooral hebben van mond-tot-mondreclame. “Veel van de vaste klanten zijn al overleden,” zegt Ter Horst. “Iemand die nog wel regelmatig komt is André Kuipers, de astronaut. Zijn moeder kocht hier vroeger Perry Rhodanboekjes (een sciencefictionserie, red.). Daar begon zijn obsessie met ruimtevaart.”

Ter Horst begon als hulpje in de Leeshal Oost toen hij zeventien jaar was. “Toen zag het hier nog zwart van de mensen op zaterdag,” zegt hij. Hoe hij hier precies terechtkwam weet hij niet meer. “Op mijn derde kreeg ik een hersenvliesontsteking. Daarom is mijn geheugen niet zo goed. Ik kan me sowieso niks herinneren wat voor mijn vijftiende gebeurd is.” Of hij dat erg vindt? “Ach ja, wat je niet weet, dat weet je niet, hè.”

Ter Horst leest zelf niet, ook niet in de stille uurtjes in de winkel. Daar heeft hij de concentratie niet voor. Wel maakt hij legpuzzels. “Dit weekend heb ik er drie gemaakt, elke dag één.”

Alles in de winkel is tweedehands. Van de puzzels tot dvd’s en boekjes die van zijn kleindochter zijn geweest en zelfs een paar truien die thuis over waren. De boeken worden in groten getale bij hem aangeleverd door mensen die ze over hebben.

“Er kwam net nog een man een paar dozen brengen. Voor alle boeken die ik in de winkel zet, mag hij nieuwe uitzoeken. Wat overblijft, mag hij laten staan. Eens in de zoveel tijd zet ik al die boeken op Marktplaats. Dan kan iemand ze gratis komen ophalen. Ik probeer ze wel altijd buiten Amsterdam kwijt te raken, anders eindigen ze weer hier.”

Serieuze interesse

Ter Horst hoopt dat iemand de winkel met boeken en al wil overnemen, maar dat blijkt nog niet zo makkelijk. “De woningbouwvereniging gaat de huur flink omhooggooien. Wie het wil overnemen, moet het dubbele betalen. Veel omzet maak je hier natuurlijk niet. Maar deze week kwam er nieuwe hoop: een mevrouw heeft serieuze interesse. Ze wil het winkeltje zo houden en hier lezingen en workshops geven. Maar ze gaat eerst nog met de woningbouw in gesprek over de huurverhoging. Ik ben heel benieuwd.”

Dat Ter Horst er komende zomer uitgaat, staat vast. “Ik vind het heel jammer, maar het leven is zoals het loopt, hè. Als ik vandaag een miljoen zou winnen in de loterij, zou ik hier zo nog twintig jaar blijven zitten.” 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden