Wibauthuis deze week tegen de vlakte

Begin deze week gaat het Wibauthuis tegen de vlakte. Het gebouw is vaak uitgeroepen tot lelijkste gebouw van de stad, maar door anderen als monument betiteld. De sloopkogel maakt nu een eind aan die discussie.''Een historische fout,'' noemt architect en buurman Erik Blits de sloop. ''Er staan niet veel gebouwen uit de jaren zestig in Amsterdam. Dit gebouw slopen is een daad van geschiedvervalsing.''

De gemeente bouwde het Wibauthuis midden jaren zestig om er de Dienst Volkshuisvesting in onder te brengen. De laatste jaren fungeerde het gebouw als onderkomen voor studenten van de Hogeschool van Amsterdam (HvA).

Eind jaren negentig maakte de HvA al plannen om op de plaats van het Wibauthuis een grote campus te bouwen. Op deze 'Amstelcampus' zou alle bedrijvigheid van de HvA worden geconcentreerd. In 2006 verleende het stadsdeel de hogeschool een vergunning om het pand te slopen.

Met enkele andere buurtbewoners procedeerde Blits tegen de sloopvergunning in actiegroep King Kong. Volgens de actievoerders had de gemeente zo'n vergunning niet mogen verlenen, omdat het pand op de nominatie stond om de monumentenstatus te krijgen.

Volgens sommigen bezit het gebouw monumentale waarde, omdat het kenmerkend is voor de architectuur van de jaren zestig. De actiegroep had echter geen succes: de rechter besliste dat de vergunning rechtmatig was en dat het gebouw geen monument zou worden. En dus mocht het worden gesloopt.

De laatste maanden is het gebouw van binnen al helemaal leeggehaald en deze week gaat het definitief tegen de grond. Vanaf 2010 moet het merendeel van de hogeschoolstudenten op de Amstelcampus colleges volgen.

In maart organiseerde de hogeschool een groot 'afscheidsfeest' voor alle betrokkenen. Thijs Croon, woordvoerder van de HvA: ''Op dat feest kwamen zeshonderd mensen af, die bijvoorbeeld in de buurt hadden gewoond of in het pand hadden gewerkt. Het was een succes.'' Croon zegt sindsdien geen wanklank meer over de sloop te hebben gehoord.

Architect Blits is nog steeds teleurgesteld. ''Het was een helder gebouw en zeker niet alledaags. Er komt nu vast iets heel erg alledaags voor terug en dat is eeuwig zonde.''

Alexandra Bonazzi is ook architect en woont vlak naast het Wibauthuis. Zij deelt de mening van Blits over het pand niet. ''Ik ben ook zeker voor het behoud van oude panden, maar je moet niet altijd alles willen laten staan. Dit gebouw heeft weinig visuele waarde, het is smerig en lelijk. Ik heb een hekel aan het gebouw en ik ben blij als het straks gesloopt is.''

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden