Wibaut krijgt bronzen beeld op eigen straat

Wethouder Floor Wibaut kreeg vrijdag een standbeeld op zijn eigen Wibautstraat. Kunstenaar Hans van Houwelingen toonde met een kunststof model stedenbouwkundigen, politici en de plantsoenendienst hoe goed het bronzen beeld daar past.

Een kunststof model toont hoe Wibaut straks komt te staan Beeld Rink Hof
Een kunststof model toont hoe Wibaut straks komt te staanBeeld Rink Hof

Studenten van de Hogeschool van Amsterdam lopen af en aan over het zebrapad. Een enkeling kijkt opzij naar het met houten palen vastgezette model van het beeld van Wibaut. Een stadsecoloog heeft er wel oog voor. "Mag ik er al over twitteren?" Kunstenaar Van Houwelingen (60) krijgt veel positieve reacties: "Mensen maken foto's en vinden het prachtig staan op die plek."

Het bronzen standbeeld van de socialistische wethouder Floor Wibaut (1859-1936) staat tot deernis van Van Houwelingen al bijna negen jaar enigszins verloren op de brug bij het Rhijnspoorplein.

"Wibaut was een groot man en speelde een cruciale rol in de woningbouw voor arbeiders. Hij verdient een monument op een waardige plek," zegt Van Houwelingen, die drie jaar geleden met het plan kwam om het beeld te verplaatsen naar de kop van de Wibautstraat. Het is dit najaar door stadsdeel Oost goedgekeurd.

Wie bouwt?
Wibaut was wethouder van 1914 tot 1927 en van 1929 tot 1931 en werd vanwege zijn verdiensten op het gebied van de volkshuisvesting 'de Machtige' genoemd ('Wie bouwt? Wibaut!'). Hij kreeg in 1967 een standbeeld. Het beeld, ontworpen door Han Wezelaar, werd in het bijzijn van toenmalig wethouder Joop den Uyl door twee achterkleinkinderen onthuld en stond lang voor het Wibauthuis.

Het was vaak onderdeel van betogingen. Krakers trokken het in de jaren tachtig zelfs van zijn sokkel en sleepten het door de stad. "Een rare move: Wibaut was juist de man die vond dat iedereen goed gehuisvest moest zijn."

Toen in 2007 het Wibauthuis werd gesloopt om er een nieuwe vestiging van de Hogeschool van Amsterdam te bouwen, verdween Wibaut even van de straat om twee jaar later 'op een te kleine sokkel' op de brug over de Singelgracht terug te keren. "Een verkeerde plek. Alsof hij op de tram staat te wachten," zegt Van Houwelingen, die een mock-up maakte om te laten zien hoe mooi het bronzen beeld pal op de Wibautstraat past. "Met het gezicht naar zijn stad."

Van Houwelingen: "De Wibaut­straat voelt als een allee, als de Champs-Élysées van Amsterdam. Een prachtige kaarsrechte straat van een enorme schoonheid. Hier is hij thuis, in deze stedelijke omgeving. Fier op de kop van de straat, te midden van bedrijvigheid, verkeer en nieuwe gebouwen. Hier krijgt Wibaut de statuur en allure die bij hem past."

Grandeur
Amsterdam heeft volgens Van Houwelingen, die onder meer de hagedissen op het Leidseplein maakte, al zo weinig monumenten. "En wat ze hebben, helpen ze naar de knoppen."

Veel jongeren zullen Wibaut niet kennen, maar als ze hem dan tegenkomen, moeten ze hem, aldus de kunstenaar, kunnen zien in al zijn grandeur. "En niet, figuurlijk gesproken, in zijn onderbroek op een brug."

Het standbeeld zal over enkele maanden worden verplaatst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden