PlusFilmrecensie

Whodunit Seules les bêtes zit bomvol verrassende wendingen

null Beeld

In Seules les bêtes (‘alleen de beesten’) oogst iedereen wat hij zaait. Een web van ontrouw en bedrog gespannen tussen verschillende personen in een boerengemeenschap leidt tot de dood van een vrouw. Door een gecompliceerd moordmysterie in stukjes te hakken en deze via verschillende perspectieven aan te bieden serveert filmmaker Dominik Moll (Harry, un ami qui vous veut du bien) een intrigerende maar kunstmatige whodunit.

Tijdens een sneeuwstorm wordt een verlaten auto langs de kant van de weg gevonden. De deur staat open, maar van de bestuurder geen spoor. Wat een simpele zaak lijkt – in het eerste halfuur zien we een man in het bezit van het lijk – blijkt gaandeweg steeds gecompliceerder.

Hoewel de thriller over een onopgeloste moord gaat, speelt het politieonderzoek slechts een bijrol. In plaats daarvan doet de film telkens een stapje terug, tot de omstandigheden van die dood duidelijk worden. Elk hoofdstuk geeft een ander perspectief van de gebeurtenissen rond de verdwijning, zodat de kijker zelf het raadsel in elkaar kan puzzelen.

Het verhaal, gebaseerd op het gelijknamige boek van Colin Niel, zit bomvol verrassende wendingen. De uiteindelijke oplossing zal niemand hebben zien aankomen, maar om dit voor elkaar te krijgen, levert de film wel een flinke portie geloofwaardigheid in. Na een wat langzaam begin vermaakt het complexe mysterie vooral in het midden, om daarna door de geforceerde intrige nogal teleur te stellen.

Een vrouw in landelijk Frankrijk waarschuwt voor de gevaren van overspel, tegelijkertijd waarschuwt een man in een metropool ergens in Afrika (veel specifieker dan dat maakt de film het niet) voor geesten. De eerste zegt dat je je partner moet liefhebben om veilig te zijn, de laatste wil een grote som geld. De samenloop van omstandigheden die Seules les bêtes verbeeldt, is zó toevallig dat, hoewel alle personages iets op hun geweten hebben, de enige schuldige die aan te wijzen is misschien inderdaad het noodlot is.

Seules les Bêtes

Regie Dominik Moll
Met Damien Bonnard, Valeria Bruni Tedeschi, Denis Ménochet
Te zien op Picl en Ziggo on demand

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden