IDFA

'Who the fuck is Jett Rebel' laat zien dat alter ego niet zonder problemen komt

Twee Nederlandse documentaires leggen de geboorteweeën van een popster vast. Talent genoeg bij Jett Rebel en Sharon Kovacs, maar wat heb je er verder voor nodig?

Jett RebelBeeld anp

Linda Hakeboom zit in de kleedkamer vlak voor het optreden van Jett Rebel, de rijzende ster van de Nederlandse pop, in 'De wereld draait door'. De jonge zanger en gitarist is één brok onzekerheid en hij moet met enige kracht uit de hoek worden getrokken waar hij zich jammerend verschanst heeft, alsof dit hele rockgodgedoe een enorm misverstand is en een miljoenenpubliek dwars door hem heen kijkt.

Maar het loopt anders. Hij bespringt het podium en kruipt in de huid van Prince met een opwindende versie van Purple rain, waarbij hij zijn slotsolo staand op tafel afwerkt. A star is born, zou je kunnen zeggen, als dat niet al te vaak was gezegd over Jett Rebel, multi-instrumentalist en voormalige student aan het Amsterdamse conservatorium.

Nerveuze wrak
'Who the fuck is Jett Rebel?' van Linda Hakeboom draait op het Idfa in het muziekdocumentaire programma en is zaterdag al op televisie. De filmmaakster gaat precies tussen die onzekere jongen, dat nerveuze wrak in de kleedkamer, en die jongen op het podium in staan: van Jelte Tuinstra, via zijn rockgod alter ego Jett Rebel tot Prince. Het rechtvaardigt de vraag in de titel: 'Who the fuck is Jett Rebel?'

Hakeboom laat zien dat een dergelijk alter ego, bedoeld om alle verlegenheid en schroom van Jelte Tuinstra uit Baarn van zich af te schudden, niet zonder problemen komt. Terwijl zijn ster als een komeet rijst, ook dankzij optredens als in DWDD, wordt hij voortdurend besprongen door twijfel en zelfhaat. Tussen het extraverte van het podium en het introverte van zijn eigen studiootje stelt hij zich volkomen open voor de camera.

Tweeluik
De documentaire over Jett Rebel vormt een mooi tweeluik met Wolflady van Daan Willekens, hoewel de film van Hakeboom de betere van de twee is. Willekens volgde twee jaar de jonge twintiger Sharon Kovacs, gezegend met een stem die van haar een ster kan maken, maar die ook voortdurend met Amy Winehouse wordt vergeleken.

Ook Kovacs maakt het zichzelf niet gemakkelijk, al was het maar omdat ze de rock-'n-rolllifestyle alvast genereus heeft omhelsd.

Zowel Kovacs als Rebel worden binnengehaald door de platenindustrie, waarna er wordt gewerkt aan een, liefst internationale, doorbraak. Of ze er klaar voor zijn of niet.

Misschien dat Sharon Kovacs de levensloop van Amy Winehouse nog eens zou moeten bestuderen.


'Who the fuck is Jett Rebel?' Zaterdag, 21.55 uur, NPO3

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden