WHO: 'Ebola-uitbraak wordt komende maanden erger'

De ebola-uitbraak in West-Afrika vormt een risico voor de internationale volksgezondheid en alle staten waar ebola is uitgebroken moeten de noodtoestand uitroepen. Dat maakte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag in Genève bekend. Daarnaast zal de uitbraak van ebola in West-Afrika volgens het WHO de komende maanden vermoedelijk erger worden voordat de ziekte weer verdwijnt.

Een verpleegster van ebola-patiënten uit Liberia met speciale kleding. Beeld epa
Een verpleegster van ebola-patiënten uit Liberia met speciale kleding.Beeld epa

'Waarschijnlijk is, dat het eerst erger wordt voordat het beter gaat', aldus Keiji Fukuda van de WHO. 'We zijn er volledig op voorbereid dat de uitbraak gedurende een aantal maanden op een hoog niveau blijft.'

Een gecoördineerde reactie is nodig om te voorkomen dat ebola zich naar andere landen verspreidt, zei de WHO.

De mogelijke gevolgen van een verdere internationale verspreiding van de ziekte zijn 'zeer ernstig' door de besmettelijkheid van dit virus. Toch zegt de WHO ook dat er geen algemeen reis- en handelsverbod moet worden ingesteld in West-Afrika. Wel moeten alle landen waar de ziekte van mens op mens is overgedragen, de noodtoestand afkondigen.

Noodtoestand
De afgelopen 2 dagen vergaderden experts van het comité voor noodsituaties van de organisatie over de uitbraak die in West-Afrika al bijna 1000 mensen het leven heeft gekost. Volgens secretaris-generaal Margaret Chan van de WHO zijn alle aanbevelingen van het comité één-op-één overgenomen. Door het uitroepen van de noodtoestand door de WHO kunnen wereldwijd bindende gezondheidsmaatregelen worden afgekondigd in de strijd tegen de ziekte.

Getroffen landen zouden volgens de WHO alle mensen die de grens over willen, moeten controleren op ebola. Die controle moet ten minste bestaan uit het invullen van een vragenlijst en het nemen van de temperatuur. Mensen die ebola hebben gehad, mogen pas reizen als twee tests met daartussen minstens 48 uur hebben uitgewezen dat ze de ziekte niet langer onder de leden hebben. Mensen die in contact zijn geweest met ebola-patiënten, zouden 21 dagen niet mogen reizen.

De grootste luchthaven van Duitsland in Frankfurt controleert vanaf nu alle vluchten uit Nigeria op ebola-besmetting. Een arts ondervraagt passagiers met opvallende symptomen, zo maakte de GGD vandaag bekend.

Sinds de ziekte in Nigeria is opgedoken, is er voor het eerst een rechtstreekse lijnverbinding tussen een ebolaland en Duitsland. De Lufthansa vliegt dagelijks op Lagos en Abuja.

De secretaris-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie, Margaret Chan. Beeld epa
De secretaris-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie, Margaret Chan.Beeld epa

Landen waar ebolagevallen zijn geconstateerd, moeten volgens de WHO overwegen grote bijeenkomsten te schrappen totdat de uitbraak voorbij is. Het begraven van eboladoden moet door goed getraind personeel worden gedaan. Vervoer van lichamen van het ene naar het andere land moet worden verboden, behalve als het onder voldoende veiligheidsmaatregelen gebeurt.

Grootste ebola-epidemie ooit
West-Afrika wordt getroffen door de grootste ebola-epidemie ooit. Het dodental staat volgens WHO-tellingen officieel nog op 932. Meer dan 1700 mensen zijn besmet sinds de ziekte dit voorjaar de kop opstak.

Nederlanders die naar West-Afrika gaan, kunnen daar beter geen rauw vlees of bushmeat (vlees van wilde dieren, zoals apen) eten. Reizigers doen er ook goed aan geen contact te hebben met zieke mensen en wilde dieren. Die adviezen heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag gegeven.

Een spandoek over Ebola in Liberia. Beeld epa
Een spandoek over Ebola in Liberia.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden