WHO belooft zichzelf te gaan evalueren

'Ebola-coördinator' David Nabarro van de Verenigde Naties verweert zich tegen de kritiek dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) te laat en niet effectief genoeg heeft gereageerd op de uitbraak van ebola in West-Afrika. In een intern WHO-rapport staat dat de VN-organisatie te laat heeft gereageerd op de ebola-uitbraak. De WHO wil niet reageren op het interne rapport en liet vandaag weten dat het de eigen aanpak van de epidemie grondig gaat evalueren als de ziekte eenmaal onder controle is.

redactie
David Nabarro (midden). Beeld REUTERS
David Nabarro (midden).Beeld REUTERS

Medewerkers waren volgens het rapport niet capabel genoeg en de onderlinge communicatie zou onder de maat zijn. In een vandaag gepubliceerd interview met de BBC gaat Nabarro niet in op het rapport en benadrukt dat juist nu 'de basis voor een zeer krachtige respons' op de ziekte wordt gelegd.

Nabarro zegt verder dat volgende maand 4000 bedden voor ebolapatiënten beschikbaar zullen zijn. Eind augustus waren dat er 300. Volgens Nabarro zal uit een toekomstige evaluatie van de aanpak van de epidemie blijken dat de huidige inspanningen een impact hebben gehad.

Naast het rapport heeft ook Artsen zonder Grenzen (AzG) kritiek geuit op de VN-organisatie. Tankred Stöbe, voorzitter van AzG in Duitsland, zei afgelopen week dat de WHO afwachtend reageerde na de uitbraak. Experts bevraagd door persbureau Bloomberg schetsten een ontluisterend beeld van de VN-organisatie. Professor wereldgezondheid Lawrence Gostin van Georgetown University in Washington zei dat de WHO wordt gekenmerkt door 'een cultuur van stagnatie'.

David Nabarro. Beeld reuters
David Nabarro.Beeld reuters

Cameron wil 1 miljard van EU voor ebola-maatregelen

Ondertussen maakte de Britse premier David Cameron vandaag bekend dat hij lidstaten van de Europese Unie oproept gezamenlijk 1 miljard euro vrij te maken voor maatregelen tegen ebola. Hij stelt dat dit geld onder meer nodig is om 2000 gezondheidsmedewerkers en andere hulpverleners naar het zwaar door ebola getroffen West-Afrika te sturen.

'We moeten snel handelen om dit dodelijke virus onder controle te krijgen en te verslaan', schrijft Cameron in een brief aan de president van de Europese Unie, Herman Van Rompuy, en aan de andere leiders van EU-lidstaten. Komende week wil Cameron over een pakket maatregelen tegen ebola praten tijdens een EU-top in Brussel.

Cameron vindt onder meer dat de Europese landen de controle op ebola op vliegvelden en in havens beter op elkaar moeten afstemmen.

David Cameron. Beeld reuters
David Cameron.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden