WhatsApp-oprichter wil kritiek rondom privacy 'rechtzetten' met blogpost

De privacy van WhatsApp is niet in het geding na de overname door Facebook. Dit schrijft WhatsApp-oprichter Jan Koum in een blogpost. De oprichter wil hiermee de golf van kritiek die WhatsApp kreeg na de overname 'rechtzetten'.

WhatsApp-oprichter Jan Koum. Beeld afp
WhatsApp-oprichter Jan Koum.Beeld afp

'Respect voor privacy zit in ons dna, en we hebben WhatsApp gebouwd rond het idee dat we zo weinig mogelijk over je willen weten', schrijft de 38-jarige topman. Koum is zelf geboren in Oekraïne en groeide in de jaren 80 op in de Sovjet-Unie. Hij herinnert zich nog hoe hij en zijn moeder altijd bang waren dat hun telefoongesprekken werden afgeluisterd door de KGB. Dat ze uit angst voor de geheime dienst niet vrijuit durfden te communiceren, was een van de redenen om uiteindelijk naar de Verenigde Staten te verhuizen. Privacy is dus altijd belangrijk voor hem geweest, schrijft hij.

Waarden aanpassen
'Je hoeft ons je naam niet te geven en we vragen niet om je e-mailadres. We weten niet wanneer je jarig bent of waar je woont en werkt. We kennen je likes niet, weten niet waar je op internet naar zoekt en verzamelen geen locatiegegevens via GPS. Die data heeft WhatsApp nooit verzameld of opgeslagen.' De overname van Facebook verandert daar volgens Koum niets aan. 'Als de samenwerking met Facebook zou beteken dat we onze waarden moesten aanpassen, dan hadden we het niet gedaan', aldus Koum.

'Facebook stelt ons in staat onafhankelijk en autonoom te kunnen blijven werken. Onze fundamentele waarden, overtuigingen en principes blijven hetzelfde'. Het tegenovergestelde beweren, is volgens hem onverantwoordelijk. 'Daardoor worden mensen bang dat we allerlei nieuwe gegevens bij elkaar sprokkelen. Dat is gewoon niet waar en we vinden het belangrijk dat jullie dat weten.'

Vorige maand kocht Facebook WhatsApp voor een monsterbedrag van 19 miljard dollar (13,8 miljard euro). WhatsApp-oprichter Jan Koum heeft rond 45 procent van de aandelen en is daarmee in één klap miljardair geworden. Hij neemt ook plaats in het bestuur van Facebook.

Veel gebruikers gaven toen te kennen geen vertrouwen meer in WhatsApp te hebben en op zoek te gaan naar alternatieven. Onder andere het Russische Telegram profiteerde hier enorm van en stond binnen een paar dagen op de eerste plek in de App Store. Het is nog niet bekend wat het Facebook-effect op het aantal WhatsApp-gebruikers is. Op het moment van overname had de app 450 miljoen gebruikers en groeide deze met 1 miljoen gebruikers per dag.

CBP
Maar niet alleen gebruikers maken zich zorgen. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) waarschuwde begin 2013 al voor privacyschending van Whatsapp, mede omdat sommige aspecten van de app in strijd zijn met de Nederlandse recht. WhatsApp verzamelt niet alleen de mobiele telefoonnummers van de gebruikers van de dienst, maar heeft ook de nummers van honderden miljoenen mensen die helemaal geen gebruik maken van de berichtendienst. Volgens het CBP handelt het Amerikaanse bedrijf daarmee onwettig.

Vorige week waarschuwde de Nederlandse IT-expert Bas Bosschert dat data van WhatsApp in het besturingssysteem Android gevoelig zijn voor diefstal. Volgens hem kan relatief eenvoudig ongemerkt de inhoud van chatberichten worden uitgelezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden