What Design Can Do in het teken van klimaatverandering

De tweedaagse designconferentie What Design Can Do, dinsdag en woensdag in Muziekgebouw aan 't IJ, staat dit jaar in het teken van klimaatverandering. Ook is er een ontwerpwedstrijd met hetzelfde thema.

Richard van der Laken: 'We hopen op positieve ideeën'Beeld Leo Veger

Precies een jaar geleden bedacht Richard van der Laken, oprichter en creatief directeur van What Design Can Do, een ontwerpwedstrijd om het vluchtelingenprobleem op te lossen. Uit maar liefst 631 inzendingen uit zeventig landen kregen de vijf beste vorig jaar elk tienduizend euro en een begeleidingstraject.

Dit jaar is er weer een tweedaagse designconferentie én een ontwerpwedstrijd, met als thema klimaatverandering. "Het is een ontzettend actueel thema, waar veel bedrijven nu ook op inspelen. We hopen op positieve ideeën."

Aanpassing
Het thema is dit jaar opgedeeld in drie onderwerpen: awareness - bewustwording van het klimaatprobleem, mitigation - het tegengaan van klimaatverandering en adaptation - het aanpassen aan het veranderende klimaat.

"We richten ons met de challenge op dat laatste vraagstuk. Een zoektocht naar ontwerpen die over aanpassing gaan. Bijvoorbeeld wanneer de zeespiegel stijgt: wat moeten we dan doen om ons land te beschermen?"

Challenge-leider Dagan Cohen geeft dinsdag het startsein voor de ontwerpwedstrijd. Deelnemers kunnen tot 21 augustus hun ideeën en concepten inzenden in drie categorieën: student, professional en start-up. De winnaars worden op 23 oktober tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven bekendgemaakt.

Intensief programma
Om hun ideeën uit te voeren is negenhonderdduizend euro beschikbaar gesteld. Daarnaast nemen zij deel aan een intensief programma inclusief begeleiding, kantoorruimte en toegang tot een netwerk van investeerders.

Is het organiseren van zo'n challenge echt effectief? Hoe staat het nu ervoor met de winnaars van vorig jaar?

"Afgelopen maart hebben zij hun businessplannen en prototypes gepresenteerd. Eén van de ontwerpers bedacht een idee voor tijdelijke behuizing van vluchtelingen in Milaan. Ondertussen heeft Milaan haar nu de ruimte gegeven om het idee dit jaar te testen. Dat geeft aan dat het positief uitpakt."

Krankzinnige invloed
Tijdens de conferentie komt onder anderen Marcus Engman, designdirecteur bij Ikea, spreken. "Hij heeft een krankzinnige invloed. Als hij nu een kurk op een waterfles zou introduceren, heeft dat invloed op de kurkenindustrie wereldwijd."

Daarnaast zijn er lezingen en workshops. Ook is er een zogenaamde 'designjam' met studenten van de Rietveldacademie en TU Delft. "Zij gaan in discussie over hoe we klimaatverandering kunnen tegengaan via design."

Van der Laken hoopt dat de conferentie in het Muziekgebouw de challenge een boost geeft. "Het zou mooi zijn als ontwerpers tijdens de conferentie door de lezingen en workshops worden geïnspireerd om een idee in te zenden voor de challenge. En dat er weer net zulke mooie ideeën uit voortkomen als vorig jaar. Dat gaat vast en zeker lukken."

What Design Can Do, dinsdag en woensdag in Muziekgebouw aan 't IJ.

Lees ook: Designcriticus Alice Rawsthorn (59) over de rol van design

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden