Wetterskip Fryslân ruimt 3500 ton rommel Sinterklaasstorm

Wetterskip Fryslân is begonnen met een grote schoonmaakoperatie op en langs de Friese dijken. Door de storm van vorige week in combinatie met springtij is er langs de kust van de provincie zo'n 3500 ton aan rommel aangespoeld, zo meldde het waterschap vandaag.

Hoog water in de Eems, een dag na de Sinterklaasstorm. Beeld anp
Hoog water in de Eems, een dag na de Sinterklaasstorm.Beeld anp

Alleen al bij de dijk bij Holwerd ligt over een lengte van slechts 13 kilometer een kleine 2500 ton aan rotzooi. Er ligt daar zo veel troep dat tientallen vrachtwagens 7 dagen lang af en aan moeten rijden om de rommel af te voeren. Het gaat vooral om dood organisch materiaal zoals zeewier, gras, riet, houten planken en balken.

Die kunnen bij ontbinding de dijk aantasten. De schoonmaak is daarom begonnen bij Holwerd, omdat de dijk daar 'groen' is; later volgen de verharde dijken. Het waterschap zet speciale apparatuur in om de rommel op te scheppen en in containers te gooien. De troep wordt afgevoerd naar Harlingen om er compost van te maken.

Al daags na de storm meldden de noordelijke waterschappen dat er een ongekend grote hoeveelheid troep aan de kust van Friesland en Groningen was aangespoeld. Dat kwam vooral omdat de wind uit het noordwesten kwam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden