Wettelijke bescherming voor transgenders en interseksuelen

Interseksuelen en transgenders zijn vanaf 1 november expliciet wettelijk beschermd tegen discriminatie. De wet, ingediend door D66, PvdA en GroenLinks, treedt dan in werking.

Vertegenwoordigers van COC, TNN, NNID en andere trans- en intersekse activisten bij de behandeling van het wettelijke discriminatieverbod in de Tweede Kamer. Beeld TNN
Vertegenwoordigers van COC, TNN, NNID en andere trans- en intersekse activisten bij de behandeling van het wettelijke discriminatieverbod in de Tweede Kamer.Beeld TNN

In de Algemene wet gelijke behandeling staat dat personen niet mogen worden gediscrimineerd op basis van hun geslachtskenmerken, genderidentiteit en genderexpressie. De wet biedt onder meer bescherming tegen discriminatie op het werk, in het onderwijs, bij huisvesting en dienstverlening.

Het COC, NNID en TNN - belangenverenigingen voor lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders - pleitten al meer dan zeven jaar voor het discriminatieverbod en zijn gelukkig met de uitkomst. ‘Dit is een prachtige overwinning voor transgender- en intersekse personen. Eindelijk krijgen zij de wettelijke bescherming die ze toekomt. Eindelijk weten ze zeker dat de wet aan hun kant staat.’

Eerste belofte ingelost

Tot nu toe bestond er in Nederland geen enkele wet die interseksuelen en transgenders in het bijzonder tegen discriminatie beschermt. De wet is hard nodig vinden de belangenorganisaties. De groep - minstens 200.000 personen in Nederland - krijgt vaak met discriminatie te maken. Mensen worden bijvoorbeeld negatief behandeld op hun werk of zelfs ontslagen. Ook zijn transgenders vaak slachtoffer van belediging, bedreiging of geweld.

In maart 2017 tekenden acht partijen op initiatief van het COC een regenboog stembusakkoord. In het zogenoemde regenboogakkoord staan afspraken over thema’s als veiligheid, gelijkwaardigheid en gezondheid. Met de wet is de eerste van in totaal acht beloften ingelost. TNN, NNID en COC pleiten ervoor dat het verbod op discriminatie van transgenders en interseksuelen nu ook wordt opgenomen in het Wetboek van Strafrecht.

Eerste transgenderpad ter wereld

Zaterdag 2 november wordt het eerste Transgender-zebrapad in gebruik genomen in Almere. “Het Transgender-pad is een zichtbaar statement in Almere waarmee door bewustwording de discussie over transgenderbeleid een positieve wending krijgt. Voor transgenders geldt wat voor ieder mens geldt: trots kunnen zijn op jezelf. ‘Proud to be me’ is daarom dit jaar ons thema”, zegt initiatiefnemer Suzanne van de Laar. “Dat we tegelijkertijd ook een Regenboog-zebrapad in gebruik nemen onderstreept de bijzondere positie die trans-personen in onze community innemen omdat zij extra steun en zichtbaarheid verdienen.”

Personen met klachten over discriminatie kunnen terecht bij het College voor de Rechten van de Mens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden