Update

Wetsvoorstel van tafel: geen cel of boete voor illegaliteit

Mensen die illegaal in Nederland verblijven, hoeven niet meer bang te zijn dat ze een boete krijgen of in de cel belanden. De regeringspartijen PvdA en VVD trekken hun plan in om illegaliteit strafbaar te stellen, zo hebben ze vandaag aangekondigd. PVV-leider Wilders noemt het schrappen van het wetsvoorstel 'een laffe VVD-buiging voor de PvdA'.

Pvda-leider Diederik Samsom (L) en VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra in gesprek in de wandelgangen van de Tweede Kamer.Beeld ANP

Het voorstel, waar de VVD destijds in het regeerakkoord op had aangedrongen, stuitte op veel en openlijk verzet binnen de PvdA. Het plan van VVD-staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) betekende onder meer dat illegaal verblijf een overtreding zou worden die met straffen tot 4 maanden cel en een geldboete tot 3900 euro zou kunnen worden aangepakt.

De meeste oppositiefracties in de Tweede Kamer voelden al niets voor het wetsvoorstel en reageerden blij dat het nu van tafel is. PVV-leider Geert Wilders was echter ontstemd. Hij sprak van een 'laffe VVD-buiging voor de PvdA'. Volgens Wilders legaliseert de VVD hiermee illegaliteit.

Morrende achterban
PvdA-leider Diederik Samsom verdedigde de strafbaarstelling het afgelopen jaar nog tegenover een morrende achterban, omdat hij er ook het kinderpardon mee binnensleepte. 'Maar het bleef ons maar achtervolgen.'

Het speelde de PvdA ook parten in de peilingen en bleef ook in de verkiezingscampagnes dit jaar een grote rol spelen. 'Om politieke redenen konden we niet verder met deze zware molensteen.' Samsom erkent dat de politieke geloofwaardigheid van de PvdA eronder leed.

500 miljoen voor arbeidskorting
De VVD heeft in ruil voor het van tafel halen van het plan bedongen dat het kabinet de inkomensbelasting voor middeninkomens verlaagt. Er komt 500 miljoen euro beschikbaar voor een verhoging van de arbeidskorting waarvan inkomens tussen de 40.000 en 110.000 euro gaan profiteren. Dat geld wordt gedekt door een bezuiniging op overheidsuitgaven waarbij infrastructuur, defensie en veiligheid zijn uitgezonderd.

Volgens Samsom is de 500 miljoen ook bedoeld voor versterking van de werkgelegenheid. Maar volgens de VVD is dat hooguit een indirect effect: als de middeninkomens door de belastingverlaging meer geld te besteden hebben, gaan ze meer uitgeven, jagen ze daarmee de economische groei aan en dus de werkgelegenheid.

VluchtelingenWerk Nederland is opgelucht. 'Nederland was hard op weg het minst humane mensenrechtenland van Europa te worden', zei directeur Dorine Manson.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden