Wetsvoorstel: houdverbod na dierenmishandeling

Daders van dierenmishandeling kunnen straks een houdverbod van maximaal tien jaar tegemoet zien, om te voorkomen dat ze opnieuw de fout ingaan. Deze maatregel moet dierenleed voorkomen.

Nu kan een houdverbod alleen worden opgelegd als bijzondere voorwaarde bij een voorwaardelijke straf. Beeld Shutterstock

Nu kan een houdverbod alleen worden opgelegd als bijzondere voorwaarde bij een voorwaardelijke straf. Dat heeft een raar en ongewenst effect. Een veroordeelde dierenmishandelaar die het houdverbod overtreedt, krijgt alsnog zijn voorwaardelijke straf, bijvoorbeeld een boete of celstraf. Maar het houdverbod vervalt op dat moment direct, de dieren kunnen zelfs niet bij de eigenaar worden weggehaald.

Het is een van de redenen waarom het verbod maar weinig werd opgelegd. Tussen 2010 en 2015 gebeurde dat slechts 67 keer op ruim 2000 'dierenzaken', bleek uit onderzoek.

De Dierenbescherming is blij dat de wet nu aangepast gaat worden. "Dit is voor ons heel belangrijk, we pleiten er al decennia voor,'' zegt woordvoerder Dik Nagtegaal.

Betrapt
"Onze inspecteurs missen deze mogelijkheid echt. Straks is het helder: heeft iemand een houdverbod en wordt diegene betrapt, dan is er geen discussie en kunnen we de dieren meteen weghalen. Daarmee voorkom je een hoop dierenleed.''

Het plan voor een houdverbod als zelfstandige maatregel is niet nieuw. Voormalig D66-Kamerlid Boris van der Ham diende in 2010 al een motie in met die strekking. "Het heeft lang geduurd, maar we zijn blij dat het wetsvoorstel nu eindelijk in consultatie gaat,'' zegt huidig D66-Kamerlid Maarten Groothuizen. "Dit is een grote stap vooruit in het voorkomen van meer dierenleed. Belangrijk is natuurlijk wel dat er goede afspraken komen voor het handhaven van de maatregel.''

Onkunde
In het wetsvoorstel van Grapperhaus wordt ook een 'educatieve maatregel' opgenomen. Die is bedoeld voor dierhouders die hun beesten geen moedwillig leed aandoen, maar bijvoorbeeld uit onkunde of onwetendheid. Zij kunnen in de toekomst op cursus worden gestuurd, waarbij ze leren hoe je dieren zou moet verzorgen.

Ook komt er een mogelijkheid om bedrijven - bijvoorbeeld fokkerijen - tijdelijk stil te leggen. Niet via het strafrecht waar het houdverbod onder valt, maar via het bestuursrecht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden