Update

Wethouders Rotterdam kunnen aan de slag

Het stadhuis van Rotterdam. ANP

ROTTERDAM - De nieuwe wethouders in Rotterdam kunnen aan de slag. Na de verkiezingschaos en lange coalitieonderhandelingen werden bijna drie maanden na de verkiezingen tijdens een buitengewone raadsvergadering donderdagmiddag de acht bestuurders en ook vijf nieuwe raadsleden geïnstalleerd.

Het nieuwe stadsbestuur bestaat uit PvdA, VVD, D66 en CDA. Voor de sociaaldemocraten nemen Dominic Schrijer, Hamit Karakus en Jantine Kriens opnieuw plaats in het college. Voor de VVD keert Jeannette Baljeu terug als wethouder en is Antoinette Laan het nieuwe gezicht. Ook Hugo de Jonge (CDA), Korrie Louwes en Alexandra van Huffelen (beiden D66) zijn nieuwkomers in het stadsbestuur.

De vier partijen werden het eind april eens over het coalitieakkoord. Belangrijke thema's daarin zijn onder meer economie, onderwijs, bezuinigingen en duurzaamheid. De wethouders van D66 en VVD gaan parttime aan de slag. Volgens de PvdA ligt er een akkoord dat niet de geur van één enkele politieke partij heeft, CDA is blij met de ruimte voor talentontwikkeling. De VVD wees erop dat er moeilijke keuzes gemaakt moeten worden in de huidige economische tijd, en dat de raad zich dat moet realiseren. D66 zei dat de coalitiepartijen niet zijn gevlucht voor de pijnpunten.

De grootste oppositiepartij Leefbaar Rotterdam reageerde door knuffelolifantjes uit te delen aan de andere raadsleden en nieuwe wethouders. De Leefbaren zijn volgens fractieleider Marco Pastors de olifanten in de kamer. ''Een uitdrukking die Engelsen gebruiken wanneer je in een gezelschap bent waar iedereen doet of er niks aan de hand is, maar je voelt dat er iets is waar ze liever niet over willen praten.'' Leefbaar Rotterdam is volgens Pastors nog steeds ongewenst in de gemeenteraad en is door de gevestigde partijen genegeerd en buiten het college gehouden.

De SP reageerde niet alleen kritisch op het 'hoge' aantal wethouders dat is aangesteld, maar hekelde ook Pastors. ''Hij is alleen maar teleurgesteld dat hij niet mee mag doen.'' Volgens GroenLinks maakt de coalitie consequent de verkeerde keuze. Als voorbeeld gaf de partij de bezuinigingen op de volksgezondheid terwijl onroerendezaakbelasting wordt verlaagd. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden