Wethouders gepasseerd bij ontslag van topambtenaar

De hoogste ambtenaar van Amsterdam, gemeentesecretaris Arjan van Gils, heeft achter de rug van het college om een topambtenaar uit functie gezet. Wethouders waren juist tevreden over de gewezen directeur.

Wethouders Kukenheim en Van der Burg waren niet op de hoogte. Beeld anp
Wethouders Kukenheim en Van der Burg waren niet op de hoogte.Beeld anp

Het optreden van Van Gils wekt wrevel; wethouders voelden zich overvallen door het besluit. Formeel is de benoeming en het ontslag van directeuren een zaak van de gemeentesecretaris, maar in de praktijk gebeurt dit zelden zonder overleg met het college.

Het is niet de eerste keer dat Van Gils het verwijt krijgt eigengereid te opereren. "Het draagvlak voor Van Gils is niet groot onder ambtenaren," zegt een ingewijde. Andere betrokkenen spreken van een machtsstrijd tussen Van Gils en de politieke bestuurders. "Wethouders baalden enorm dat ze voor een voldongen feit werden gesteld."

Hetty Vlug was tot twee weken geleden directeur Jeugd, Zorg en Onderwijs, met circa zevenhonderd ambtenaren onder zich.

Verschil van inzicht
Zonder dat betrokken wethouders Eric van der Burg (Zorg) en Simone Kukenheim (Onderwijs en Jeugd) dit wisten, werd haar de wacht aangezegd door Van Gils en zijn rechterhand Eric ten Hulsen. Als reden noemde Ten Hulsen in een e-mail aan medewerkers 'belangrijke verschillen van inzicht over de ambtelijke sturing'.

In haar afscheidsspeech zei Vlug dat er tussen haar en de ambtelijke top meermaals wrijvingen waren. Er was onvoldoende vertrouwen in haar manier van leidinggeven en organiseren.

Nadruk op controle
Volgens betrokkenen had zij moeite met de nadruk op controle en verantwoording van de financiën, die in haar ogen ten koste zou gaan van inhoudelijke resultaten. "Ze focuste op de ingrijpende veranderingen binnen de zorg en de jeugdzorg en niet op interne verantwoording afleggen aan Ten Hulsen," zegt een betrokkene.

Zelf zei Vlug bij haar afscheid dat veel ergernis die ze heeft opgewekt te herleiden is tot de neiging van de ambtelijke organisatie 'in de controlemodus' te schieten.

Op de werkvloer was ze onomstreden. "De meeste medewerkers waren heel blij met haar," zegt een ex-collega. In haar afscheidsrede zei Vlug zich gesteund te voelen door de reacties van medewerkers 'die met verbazing en verontwaardiging kennis hebben genomen van mijn vertrek'.

Hetty Vlug Beeld -
Hetty VlugBeeld -

Hetty Vlug

Twee weken geleden ontslagen als directeur Jeugd, Zorg en Onderwijs bij de gemeente.

Komen en gaan
Vlug is al de derde uit het in 2014 gevormde, zes leden tellende gemeentelijk managementteam die sneuvelt, omdat ze uit de gratie is gevallen bij gemeentesecretaris Van Gils. Ook elders in de ambtelijke top is het een komen en gaan van mensen.

In mei ruimden de concernmanager P&O en de directeur van de dienst Financiën het veld. Eerder dit jaar vertrokken de adjunct-directeur van de dienst Financiën en werden twee 'stedelijk directeuren' overgeplaatst.

De centrale ondernemingsraad van de gemeente zegde begin dit jaar het vertrouwen op in Van Gils, die de raad onvoldoende zou betrekken bij de reorganisatie binnen de gemeente.

Vlug wil niet reageren op haar vertrek. Een woordvoerder van de gemeente zegt namens Van Gils: "We doen nooit uitspraken over individuele gevallen. In zijn algemeenheid geldt: de gemeentesecretaris gaat over het personeelsbeleid, niet de wethouders."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden