Wethouders Amsterdams college zijn bekend

Maarten van Poelgeest (GroenLinks) wordt wederom wethouder, net als Lodwijk Asscher (PvdA). Foto Jean-Pierre Jans Beeld
Maarten van Poelgeest (GroenLinks) wordt wederom wethouder, net als Lodwijk Asscher (PvdA). Foto Jean-Pierre Jans

AMSTERDAM - Over het collegeprogramma wordt nog druk onderhandeld in de Stopera, maar de wethoudersposten zijn in feite al verdeeld. Ingewijden zeggen dat Eric Wiebes, topambtenaar bij Economische Zaken, voor de VVD de portefeuille Verkeer en Vervoer krijgt, inclusief de Noord/Zuidlijn. Wiebes verwees vrijdagmorgen voor commentaar naar de Amsterdamse VVD-leider Eric van der Burg. Hij meldde dat er nog geen besluiten zijn genomen over de portefeuilleverdeling 'en dus ook niet over de wethouders'.

Wiebes kwam pas in beeld nadat Europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert vorige maand had bedankt voor de eer. Dat is mede gebeurd op verzoek van partijvoorzitter Ivo Opstelten en partijleider Mark Rutte. Hennis, tussen 2002 en 2006 politiek assistent van wethouder Mark van der Horst, staat vierde op de VVD-lijst voor de Kamerverkiezingen van 9 juni.

De PvdA levert drie wethouders, GroenLinks en de VVD elk twee. De andere VVD-post is voor fractieleider Eric van der Burg. Ook GroenLinks vaardigt naar verwachting een Haagse topambtenaar af naar het college: Andrée van Es, werkzaam bij Binnenlandse Zaken en tussen 1981 en 1990 Kamerlid voor de PSP, die later opging in GroenLinks. De andere GroenLinkswethouder is (opnieuw) Maarten van Poelgeest.

Bij de PvdA keren Lodewijk Asscher, Carolien Gehrels en Freek Ossel terug. Hans Gerson, nu wethouder van Verkeer, valt buiten de boot.

De portefeuilleverdeling staat nog niet geheel vast. Vooralsnog krijgt Van der Burg de beleidsterreinen Zorg, Sport en Schiphol. Onderwijs en Financiën zouden bij Asscher blijven; Gehrels krijgt Economische Zaken en houdt Cultuur; Ossel in elk geval Wonen; Ruimtelijke Ordening blijft bij van Poelgeest en Van Es zou Werk en Inkomen en Diversiteit (integratie) in haar portefeuille krijgen. De bedoeling is dat volgende week het collegeprogramma wordt gepresenteerd. (HUGO LOGTENBERG, BAS SOETENHORST)

Foto: Jean-Pierre Jans

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden