Wethouder: 'Zwembadpas De Mirandabad mogelijk inbreuk op privacy'

Stadsdeel Zuid heeft bij de invoering van de toegangspas voor het De Mirandabad onvoldoende rekening gehouden met de mogelijke inbreuk op de privacy van bezoekers.

Patrick Meershoek
Het De Mirandabad. Beeld anp
Het De Mirandabad.Beeld anp

Dat stelde wethouder Eric van der Burg donderdag tijdens een bespreking in de commissie Sport van de maatregel die in 2013 werd ingevoerd om de veiligheid in het zwembad te vergroten.

Anders dan voorgeschreven, aldus Van der Burg, heeft het stadsdeel voor invoering van de toegangspas geen advies gevraagd aan de Commissie Persoonsgegevens Amsterdam (CPA).

Privacywaakhond
Ook heeft het stadsdeel tot op heden niet gereageerd op het verzoek van de lokale privacywaakhond om een deugdelijke motivering van de keuze voor deze aanpak.

"Daar zijn wat stappen misgegaan," aldus de wethouder. Sinds 1 juli van dit jaar is de gemeente verantwoordelijk voor het De Mirandabad. Van der Burg zegde toe het gesprek aan te gaan met de CPA.

De wethouder zei aan te koersen op een genuanceerde aanpak. De toegangspas heeft het aantal incidenten in het zwembad met negentig procent verminderd.

Bescherming
Van der Burg: "Wellicht kunnen we in overleg met de CPA wat sleutelen aan het systeem om de bescherming van de privacy te verbeteren. En we gaan ook kijken hoe het in de andere zwembaden gaat."

Het De Mirandabad is het enige zwembad in Amsterdam dat werkt met een verplichte toegangspas voor gebruikers boven de veertien jaar. De andere zwembaden zeggen er geen behoefte aan te hebben.

Zwembadverbod
Opvallend is dat het De Mirandabad ondanks de toegangspas nog steeds een relatief groot aantal zwembadverboden uitdeelt: zeven per jaar. De andere baden zitten op nul, een of twee.

De bestuurscommissie in Zuid wil graag verder met de pas, laat dagelijks bestuurder Paul Slettenhaar weten. "Er is zeer uitgebreid gesproken met de CPA. Maar het primaat ligt bij de politiek."

Lees ook: Zwembadpas heeft effect, maar is het middel niet te zwaar? [+]

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden