Wethouder Zaanstad treedt af: ‘Debatten zijn vaak persoonlijk en gepolariseerd’

Sanna Munnikendam (D66) treedt in Zaanstad af als wethouder, ondanks dat ze in korte tijd twee keer een motie van wantrouwen overleefde. ‘Ik ben tot de conclusie gekomen dat iedere volgende stap die ik zou zetten, mij weer op een motie van wantrouwen zou komen te staan.’

Sanna Munnikendam Beeld Gemeente Zaanstad
Sanna MunnikendamBeeld Gemeente Zaanstad

Als cultuurwethouder heeft Munnikendam (D66) zich de afgelopen jaren ingezet voor een nieuw museum dat in het centrum van Zaandam moet komen. Dit dossier leverde haar veel problemen en twee moties van wantrouwen op. In de eerste motie stelde de Partij voor Ouderen en Veiligheid (POV) die zes weken geleden alleen gesteund werd door de PVV, dat de wethouder de gemeenteraad met regelmaat weigerde te informeren over lopende zaken.

Vorige week wilde de gehele oppositie Munnikendam wegsturen; dit keer naar aanleiding van het onjuist informeren over de plek voor het nieuwe Museum Holland. De wethouder zou gezegd hebben dat ze niet wist wat de mogelijke locaties waren, maar uit onderzoek medio 2018 bleek dat de opties wel al bekend zijn.

Persoonlijk en gepolariseerd

Ondanks dat Munnikendam ook deze motie van wantrouwen – zij het nipt – overleefde, kiest ze er nu voor om te stoppen. In een brief aan de raad schrijft ze dat een inhoudelijk debat over het nieuwe museum niet meer gevoerd kan worden. Het onderwerp is te veel gepolariseerd geraakt, concludeert Munnikendam.

‘Ook ben ik tot de conclusie gekomen dat iedere volgende stap die ik zou zetten, ongeacht welke stap, mij weer op een motie van wantrouwen zou komen te staan. De wijze waarop de debatten zijn gevoerd, is vaak persoonlijk, gepolariseerd en staat een inhoudelijke discussie over wat goed is voor cultureel Zaanstad in de weg.’

Munnikendam werd in 2010 raadslid voor de D66, waarna ze in 2015 fractievoorzitter van de partij werd. Bij de verkiezingen in 2018 was Munnikendam lijstrekker en haalde de partij 5 zetels.

Politieke onrust

Haar partij, D66, zegt onderdeel te willen blijven van de coalitie. De fractie streeft ernaar om eind januari de opvolger bekend te maken.

De politieke situatie in Zaanstad is al langer gefragmenteerd. In juli stapte twee VVD-wethouders op, nadat zij interne kritiek hadden geuit. De VVD besloot toen ook uit de coalitie te stappen. In oktober werd een nieuwe coalitie gevormd door PvdA, ROSA, D66, CDA, Christen Unie, VVD en GroenLinks.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden