Wethouder wil subsidiestop na kritiek op omstreden verhuurder

Wethouder Laurens Ivens van Wonen wil stoppen met het verstrekken van subsidie voor woonprojecten voor Amsterdamse jongeren en starters. Dat zei hij woensdag tijdens de commissievergadering Wonen.

Hannah Stöve en Josien Wolthuizen
Een woontoren van Change= Beeld Maarten Boswijk
Een woontoren van Change=Beeld Maarten Boswijk

Raadslid Dorrit de Jong van GroenLinks vroeg tijdens de vergadering ­
of het mogelijk is de regeling aan te passen omdat is gebleken dat de gemeente 250.000 euro subsidie heeft verstrekt voor het omstreden woonproject Change= in Nieuw-West.

Huurders betalen daar een relatief ­lage huur, zoals afgesproken met de gemeente, maar moeten via de servicekosten dure services afnemen waardoor de netto huurprijs honderden euro's hoger uitvalt.

Ivens zei dat hij er niet gelukkig mee is dat dit gebeurt, maar verdedigde de regeling omdat de woningen volgens hem anders 'nog veel duurder' zouden zijn geweest. Toch wil hij volgend jaar stoppen met de regeling.

"Er wordt te weinig gebruik van gemaakt. Het heeft te weinig effect als het gaat om het stimuleren van jongerenhuisvesting." Hij voegde eraan toe dat het onmogelijk blijkt om de regeling aan te passen - als hij dat al zou willen.

De raadsleden waren kritisch over de gang van zaken rond Change=. "Het begint op huisjesmelken te lijken als verhuurders via servicekosten extra geld naar hun zakken sluizen," aldus Erik Flentge (SP). Alexander Hammelburg van D66 vindt 'dat dit in de toekomst nooit meer mag gebeuren'.

'Niet bevredigend'
Dorrit de Jong, die samen met Nienke van Renssen (D66) schriftelijke vragen had gesteld over het onderwerp, noemt de antwoorden van Ivens 'niet bevredigend'. "We hebben niks kunnen doen voor de huurders van Change=." De Jong wil nog niet reageren op het voorstel om te stoppen met de subsidieregeling. "Ik ben benieuwd naar de motivering van de wethouder."

Ivens benadrukte tijdens de commissievergadering dat huurders die te veel betalen voor servicekosten hulp kunnen vragen aan Stichting !Woon of naar de Huurcommissie kunnen stappen.

Volgens de wethouder heeft !Woon tot nu toe 285 huurders bijgestaan in een procedure tegen servicekosten. In 148 dossiers is uitspraak gedaan en bij 78 procent heeft de procedure geleid tot verlaging van de servicekosten. "Het helpt echt om daar werk van te maken," aldus Ivens.

Lees terug: Studio's Change= bleken te mooi om waar te zijn

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden