Plus

Wethouder wil de beste leraar voor de moeilijkste school

Scholen in probleemwijken moeten meer geld krijgen dan collega's in rijkere buurten, stelt wethouder Marjolein Moorman (Onderwijs) in een nieuw plan.

Lorianne van Gelder
Marjolein Moorman: 'Op de plekken waar lesgeven het moeilijkst is, mag je beter worden betaald.' Beeld Marc Driessen
Marjolein Moorman: 'Op de plekken waar lesgeven het moeilijkst is, mag je beter worden betaald.'Beeld Marc Driessen

Wethouder Marjolein Moorman (Onderwijs, PvdA) zit nog midden in de zoektocht naar een middelbare school voor haar dochter. Daardoor ziet ze nog meer scholen dan die ze al voor haar werk bezoekt. Wat ze tegenkomt stemt allerminst pessimistisch, vertelt ze bij de lancering deze week van haar nieuwe plan voor scholen tot 2025.

Het Amsterdamse onderwijs staat er uitstekend voor. Weinig zwakke scholen, veel vernieuwend aanbod. Toch kaart u forse problemen aan in uw onderwijsvisie.
"We staan er goed voor, maar mensen gaan ervan uit dat er met goed onderwijs gelijke kansen zijn. Dat is niet zo. Sterker nog: de ongelijkheid neemt alleen maar toe, bleek laatst nog uit een onderzoek van de Onderwijsinspectie. Er zijn een heleboel zaken die we normaal zijn gaan vinden, die dat niet zijn."

Waar doelt u op?
"Onderadvisering. Dat het ene kind uit een gezin komt met ondersteuning en training, en het andere kind niet, maar ze dezelfde citoscore hebben. Het eerste kind krijgt een hoger advies, terwijl het tweede alles op eigen kracht heeft gedaan en een hoger advies zou verdienen dan het krijgt. Het is een redenatie die voortkomt uit accepteren dat de wereld is zoals die is. Ik accepteer dat niet."

Toch bent u als wethouder alleen verantwoordelijk voor leerplicht en huisvesting.
"We geven als gemeente veel geld uit aan onderwijs, ruim 260 miljoen euro, dus dan mag je wat verwachten. Ik bemoei me met scholen in de vorm van gesprekken, maar we gaan vanaf 2020 ook scholen die een te hoge ouderbijdrage vragen geen extra subsidie meer geven."

"Waar je het grootste verschil kunt maken, mag je flink investeren. Waar kinderen het zwaar hebben, en minder meekrijgen vanuit huis, moet je meer doen dan conciërges of cultuuronderwijs financieren. We willen met een speciale aanpak, die we Piek noemen, tien basisscholen met leerlingen met een achterstand extra gaan helpen. Zij mogen dan als voorbeeld dienen, om te laten zien dat elke school, ondanks de locatie en populatie, goed kan zijn."

Toch zal elke school nu zeggen: wat we echt nodig hebben zijn leraren.
"Het lerarentekort is een crisis en het is niet makkelijk om dit werk daarmee te beginnen. Bovendien neemt ze niet af. In 2023 zijn er 500 basisschoolleraren te weinig. We moeten alle zeilen bijzetten, maar een Zaanse oplossing als vier dagen naar school zou slecht zijn.

Ik denk aan een grotestadsbonus. In Londen is het normaal om meer te betalen voor leraren. In grote steden is het probleem het grootst en zijn de kosten van levensonderhoud hoger. Ik wil zelfs een stap verder gaan: op de plekken waar lesgeven het moeilijkst is, mag je beter worden betaald. Het is me een doorn in het oog dat de citoscore in Zuidoost zo laag is. Het is niet te verklaren vanuit statistische gegevens. Daar moeten dus de beste leraren naartoe."

U wilt niet alleen een grotestedenbonus, maar ook een achterstandswijkbonus.
"Dat klinkt negatief. Kansenbonus is beter. Maar dat kunnen we als gemeente niet alleen. Ik ben nooit zo vaak in Den Haag geweest als de afgelopen maanden."

Kinderen met een verschillend advies en een verschillende achtergrond komen elkaar nauwelijks tegen, want de stad telt veel categorale scholen. Gaat dat veranderen?
"Categorale scholen gaan niet plotseling fuseren, maar ik sluit het niet uit. Vinden we het belangrijk dat je op je twaalfde voorsoorteert op wat je gaat doen of willen we dat kinderen zich ontwikkelen? Daarom ga ik brede brugklassen en schoolgemeenschappen stimuleren."

Deze week besloot u het gebouw van IJburg 2 aan het Cartesius 2 te geven.
"Elke school verdient een mooi gebouw, daar trekken we geld voor uit, maar we zien ook nog steeds veel leegstand. Ik begrijp dat het voor ouders en leerlingen slikken is, maar wij kijken naar het grotere plaatje. Daar horen moeilijke keuzes bij. Zelfs voor 23 miljoen euro vonden we geen aannemer die het eerder beoogde pand wilde verbouwen. Er nog meer publiek geld aan uitgeven, vond ik onverantwoord."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden