Wethouder Vos roept Cordaan op het matje

Patiënten en personeel van Zorgorganisatie Cordaan luidden de noodklok. Vos wil daarom weten hoe de organisatie er nu voor staat. Foto ANP Beeld
Patiënten en personeel van Zorgorganisatie Cordaan luidden de noodklok. Vos wil daarom weten hoe de organisatie er nu voor staat. Foto ANP

AMSTERDAM - Zorgorganisatie Cordaan wordt op het matje geroepen door wethouder Marijke Vos van Zorg. Volgens verschillende medewerkers en patiënten is de kwaliteit van de zorg bij Cordaan vaak ver onder de maat.

Wethouder Vos betreurt de gang van zaken bij Cordaan zoals die afgelopen zaterdag in deze krant naar voren kwam. Patiënten en personeel luidden de noodklok. Vos wil daarom weten hoe de organisatie er nu voor staat.

Tegelijkertijd wijst Vos echter op de maandelijkse onderzoeken die de Dienst Zorg & Samenleven uitvoert. Daaruit zou niet direct blijken dat de zorg bij Cordaan onder de maat is.

Hetzelfde zou blijken uit de tevredenheidsonderzoeken die de gemeente sinds mei uitvoert over de huishoudelijke hulp van Cordaan.

Verschillende gemeenteraadsleden eisen inmiddels wel een uitvoerig onderzoek naar de gang van zaken bij de zorgorganisatie.

VVD-raadslid Jos de Wit wil dat Vos nauw betrokken wordt bij het onderzoek dat Cordaan laat uitvoeren naar de zorgverlening van de 64-jarige vrouw. ''De slager moet niet zijn eigen vlees gaan keuren,'' aldus De Wit. ''Daar is een taak voor wethouder Vos weggelegd. Cordaan is een grote speler en is verantwoordelijk voor de zorg in de stad.''

De fractie van de SP deelt die mening, maar gaat nog een stap verder. Aan het einde van de week lanceert de partij een meldpunt op zijn website, waar patiënten en werknemers terecht kunnen met klachten.

''Door middel van een enquête op de site willen we ook achterhalen waar het precies aan schort,'' aldus SP-raadslid Carlien Boelhouwer. ''Tijdens de commissievergadering zullen we de druk op de ketel bij Vos opvoeren. De gemeente heeft een zorgplicht.''

Het CDA, dat de ontwikkelingen bij Cordaan zorgwekkend noemt, heeft ook al aangekondigd vragen te stellen tijdens de eerstvolgende commissievergadering.

CDA-raadslid Lex van Drooge: ''Het nieuws is buitengewoon zorgwekkend. Cordaan liep goed, tot het anderhalf jaar geleden Amsterdam Thuiszorg overnam. Wethouder Vos heeft daar een actieve rol in gehad, ik ben benieuwd in hoeverre dat samenhangt.''

Medewerkers maken zich zorgen over het welzijn van de patiënten. Zo woonde een 64-jarige verstandelijk beperkte vrouw uit De Pijp enkele maanden in een ernstig vervuild appartement, terwijl er in die periode drie keer per week iemand van Cordaan Thuiszorg over de vloer had moeten komen.

Uit onvrede over de gang van zaken bij Cordaan is vorig jaar zelfs een compleet zorgteam opgestapt. (JEFF PINKSTER)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden