Wethouder volgt advies Kunstraad op bij verdeling kunstensubsidies

Wethouder Kajsa Ollongren (Cultuur) volgt bij de verdeling van 62,2 miljoen euro aan kunstensubsidies het advies van de Kunstraad op.

Maxime Smit
De subsidie blijft gelijk bij onder andere De Balie, het Concertgebouw, Toneelgroep Amsterdam en Paradiso Beeld anp
De subsidie blijft gelijk bij onder andere De Balie, het Concertgebouw, Toneelgroep Amsterdam en ParadisoBeeld anp

Dat blijkt uit het Kunstenplan 2017-2020. Daarin staat hoeveel de 21 instellingen die volgens het college van b. en w. de basisinfrastructuur van de Amsterdamse kunstwereld vormen ('a-bis') de komende vier jaar jaarlijks aan subsidie krijgen. Woensdag is het plan gepresenteerd aan de raad.

Ollongren kent alle instellingen het bedrag toe dat de Kunstraad in juni had geadviseerd. Het komt erop neer dat van de 21 instellingen er veertien hun subsidie zien toenemen.

Structureel tekort
Grote stijgers zijn onder andere Foam (van 6,6 ton naar 8,6) en De Toneelmakerij (van 7,6 ton naar negen ton). Gelijk blijven onder andere De Balie, het Concertgebouw, Toneelgroep Amsterdam en Paradiso.

Het Bimhuis is met een kleine ­anderhalve ton gekort naar één miljoen euro en krijgt een tussentijdse evaluatie.

Ollongren sluit zich daarmee aan bij de Kunstraad, die in juni zijn zorgen uitsprak over de 'professionaliteit van de organisatie'. Zo heeft het Bimhuis een structureel tekort in de meerjarenbegroting.

Tolhuistuin
Extra aandacht is er in het Kunstenplan voor cultuurhuizen buiten het centrum. Het Bijlmer Parktheater, De Meervaart, Podium Mozaïek en de Tolhuistuin krijgen per instelling tonnen meer dan zij de afgelopen vier jaar kregen. "Wij vinden die cultuurhuizen heel belangrijk," licht Ollongren toe. "Zij hebben een belangrijke rol in de wijken."

De Tolhuistuin kreeg in juni van de Kunstraad stevige kritiek. Zo noemde het orgaan de artistieke visie van de Tolhuistuin 'onduidelijk en erg gefragmenteerd'. Daarnaast is het een publiek geheim dat de directie van de Tolhuistuin al jaren met elkaar overhoop ligt.

Belangrijke functie
Toch adviseerde de Kunstraad om het cultuurhuis in Noord voortaan 5,5 ton te geven in plaats van 2,2 ton. Volgens Ollongren moet de Tolhuistuin ook 'de middelen krijgen om haar belangrijke functie waar te maken'.

Het is de eerste keer dat de subsidieverstrekking voor de kunst- en cultuursector op deze manier werd georganiseerd. Instellingen die in de a-bis vallen, werden beoordeeld door de Kunstraad. De rest kon een subsidieaanvraag indienen bij het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Dat ­maakte in augustus bekend wie de ­komende vier jaar wat krijgt.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden