punt voor punt

Wethouder Vliegenthart: betaald werk is niet zaligmakend

Het bijstandsbeleid wordt minder gericht op het snel vinden van betaald werk. Voor mensen met weinig kans op een baan kan meer meedoen in de samenleving ook een mooi resultaat zijn.

In zijn voorzet voor het nieuwe re-integratiebeleid onderstreept Amsterdams wethouder Arjan Vliegenthart (Werk) dat een baan de snelste weg is om uit de armoede te komen. Beeld anp
In zijn voorzet voor het nieuwe re-integratiebeleid onderstreept Amsterdams wethouder Arjan Vliegenthart (Werk) dat een baan de snelste weg is om uit de armoede te komen.Beeld anp

1 De pakweg veertigduizend Amsterdamse bijstandsgerechtigden hoeven niet meer aan het werk?

Dat is niet gezegd. In zijn voorzet voor het nieuwe re-integratiebeleid onderstreept Amsterdams wethouder Arjan Vliegenthart (Werk) dat een baan de snelste weg is om uit de armoede te komen. Het biedt bovendien de grootste besparing voor de gemeente die dan een uitkering minder hoeft over te maken. Maar de laatste jaren lag hierop te veel de nadruk, vindt Vliegenthart - zowel in het beleid als het budget dat voor driekwart werd ingezet om het kwart met de grootste kans op werk op weg te helpen. Betaald werk is niet zaligmakend, schrijft de wethouder.

2 Betekent dit dat de sociale dienst minder streng wordt?

Strikt genomen niet. Volgens de wet hebben bijstandsgerechtigden de plicht om mee te werken aan re-integratie. Wie dat vertikt, wordt aangepakt met sancties. 'Het heeft geen zin om iemand verplicht naar werk te duwen als de reële kans op werk voor die persoon heel klein is,' schrijft Vliegenthart wel. Ook lijkt hem de kans dat mensen uit de bijstand blijven groter als ze de eerste periode hun eigen voorkeur mogen volgen en niet elke baan hoeven aan te pakken.

Vliegenthart bekijkt het pragmatisch, uit het besef dat werk niet meer voor iedereen is weggelegd. Soms zijn ze beter af met vrijwilligerswerk, ouderen die al lang zoeken naar een baan, bijvoorbeeld. Uit een maatschappelijke kostenbatenanalyse maakt hij op dat dit ook waardevol kan zijn, omdat ze dan tenminste betrokken zijn bij de samenleving, wat weer kan leiden tot minder zorgkosten. 'Re-integratie is meer dan de kortste weg naar werk.'

3 Is dit een handreiking naar tegenstanders van als 'dwangarbeid' beschimpte re-integratietrajecten?

Zeker. Ook de SP, de partij van Vliegenthart, kwam op voor bijstandsgerechtigden die als stompzinnig ervaren klusjes moesten doen. Ook de SP noemde dit dwangarbeid. Vliegenthart herhaalt dat werken met de uitkering als enige beloning stopt en dat het gehate praktijkcentrum aan de Laarderhoogtweg dichtgaat. Ook stopt de gemeente met trajecten van De Herstelling, die in het Amsterdamse Bos op misstanden uitliepen.

Wel komen er 'gespecialiseerde motivatietrajecten' voor in de plaats. Vliegenthart omschrijft ze als maatwerk voor uiteenlopende groepen - van tienermoeders tot criminele jongeren, van mensen met een verstandelijke beperking tot verslaafden. Daar kan ook zorg aan te pas komen en er wordt meer geld uitgetrokken voor betere begeleiding. Maar het vervult de Bijstandsbond, met de SP actief in de campagne tegen 'dwangarbeid', van argwaan. En inderdaad, dan valt ook het door de trajecten in het Amsterdamse Bos besmette woord 'werkmeesters' weer. Die blijven dus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden