PlusAnalyse

Wethouder Van der Burg probeert erfpachtplan te redden

VVD-wethouder Eric van der Burg (Grondzaken) heeft de lange bocht ingezet waarmee hij voor de coalitie en zijn partij probeert te redden wat er te redden valt: de erfpachtplannen van de gemeente worden alsnog aangepast.

David van Unen en Marcel Wiegman
Eric van der Burg, VVD-wethouder Grondzaken Beeld Rink Hof
Eric van der Burg, VVD-wethouder GrondzakenBeeld Rink Hof

Hoe groot moet de paniek de afgelopen weken zijn geweest op het stadhuis? Bijna vijfduizend Amsterdammers liepen te hoop tegen het voornemen van de VVD-wethouder om het erfpachtstelsel te hervormen.

'Diefstal' was nog wel de minst beledigende kwalificatie voor het plan om de canon eeuwigdurend af te ­laten kopen. Volgens Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA) worden woningen 'onverkoopbaar'.

Zondag sloot de inspraak. Bij al die woedende reacties 'kunnen best goede ideeën zitten', sprak de wethouder eufemistisch. "Daar willen we graag naar kijken."

Tijdens een aantal bijeenkomsten met huizenbezitters heeft Van der Burg vorige week in elk geval de ­toezegging gedaan dat zij langer de tijd krijgen om te beslissen of ze wel of niet meegaan in de plannen van de gemeente, bevestigde zijn woordvoerder dit weekend.

Of dat een aantal maanden langer mag duren of een heel jaar, wist zij niet.

In gruzelementen
De eerste echte toezegging is ook al binnen: een select gezelschap huizenbezitters dat in 2015 een gunstiger (dat wil zeggen: lagere) WOZ-waarde had dan in 2014, mag die van 2015 aanhouden en betaalt dus minder voor afkoop, dan wel een eeuwigdurende canon.

Wat moet de wethouder en voorman van de VVD in Amsterdam ook nog? Uit een enquête van Vereniging Eigen Huis bleek maar zes procent van de huizenbezitters van plan te zijn mee te gaan in de nieuwe plannen van de gemeente. Zij zouden ­gemiddeld 37.279 euro kwijt zijn.

Drie weken geleden demonstreerden nog honderden huizenbezitters voor de Stopera, niet bepaald een ­alledaags beeld.

Het kroonjuweel van de VVD, ­aanpassing van de erfpacht, ligt in gruzelementen op straat en de verkiezingen voor een nieuwe Tweede Kamer komen met rasse schreden naderbij. In Den Haag kunnen de ­liberalen de ophef in de hoofdstad dezer dagen missen als kiespijn.

PvdA grootste in peilingen
Dat het misloopt, blijkt wel uit de nieuwste cijfers van gemeentelijk ­bureau OiS, in opdracht van AT5: de complete coalitie van D66, VVD en SP kachelt in Amsterdam achteruit in ­de peilingen, de liberalen voorop. ­Geheel tegen de landelijke trend in is de PvdA virtueel de grootste van de stad, op de hielen gezeten door oppositiepartij GroenLinks.

De woordvoerder van Van der Burg liet maandagochtend zuinigjes weten dat alle inspraakreacties nu worden ­bekeken. Beantwoording volgt in een nota van beantwoording, waarin ook eventuele aanpassingen worden opgenomen.

Dat gaat, aldus de woordvoerder, zeker 'een paar weken' duren. Dan zijn in elk geval de verkiezingen weer achter de rug.

Lees ook: 'Dit is wat we weten over het nieuwe erfpachtstelsel

De woordvoerder van Van der Burg liet maandagochtend zuinigjes weten dat alle inspraakreacties nu worden ­bekeken

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden