Wethouder Van der Burg hekelt slechte sfeer in Amsterdamse raad

Wethouder Eric van der Burg maakt zich zorgen over het venijn en de agressie in de Amsterdamse gemeenteraad. "Partijen gunnen elkaar te weinig."

Michiel Couzy
Eric van der Burg Beeld ANP
Eric van der BurgBeeld ANP

"Dat heb ik nog niet eerder meegemaakt en ik loop toch al vijftien jaar mee", aldus Van der Burg zaterdag in een interview met Het Parool.

Volgens de VVD-wethouder zit er nog altijd pijn bij fracties over de coalitie-onderhandelingen. PvdA ligt er voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog uit, de onderhandelingen met GroenLinks mislukten en SP mag wel meedoen.

"Kijk hoe GroenLinks en PvdA reageren als D66 het woord voert en hoe die partijen proberen om SP pijn te laten lijden." D66 moet in zijn ogen leren dat de grootste partij niet alleen veel kan binnenhalen, maar ook veel kan gunnen.

Venijn
Daarnaast herbergt de raad veel nieuwkomers, die onervaren zijn en zich doen gelden. Al het venijn kwam in de laatste raadsvergadering voor de zomer naar buiten. Het debat over de compensatie van de Joodse erfpachtgelden ontaardde in een knetterende ruzie, met D66 als middelpunt.

Burgemeester Eberhard van der Laan streefde in dit gevoelige dossier naar unanimiteit in de raad, maar D66 koos op het laatste moment toch voor een ander standpunt. Tot grote woede van Eric van der Burg. "D66 heeft als grootste partij extra verantwoordelijkheid, zeker op zo'n groot dossier."

Interview Van der Burg: 'Den Haag? Ik sluit niks uit.' [+]

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden