Wethouder Van der Burg botst met SP over erfpacht

Wethouder Eric van der Burg werd vandaag ernstig in het nauw gedreven vanwege uitspraken die hij een dag eerder deed in De Balie over de verandering van het erfpachtsysteem.

Beeld Rink Hof

Daar zei hij dat overstappers een korting tegemoet kunnen zien van minimaal 40 procent. De SP verweet hem dat hij voor zijn beurt sprak, maar Van der Burg bond niet in.

SP-raadslid Tiers Bakker zei 'verbijsterd' te zijn dat Van der Burg een percentage noemde zonder dat het college, waar de SP deel van uitmaakt, hierover een standpunt heeft ingenomen. 'Dit kan echt niet,' zei Bakker, die eiste dat van der Burg die uitspraak terug zou nemen. Zo niet, dan voorzag Bakker 'grote problemen'. Ook de PvdA was geïrriteerd dat Van der Burg al een bandbreedte gaf van de korting zonder dat hier door het college een besluit over was genomen.

Interessant aanbod
'Zo'n uitspraak wekt verwachtingen,' zei duo-raadslid Brahim Abid. Van der Burg reageerde op zijn beurt weer als door een wesp gestoken. Volgens hem had hij slechts de verwachting uitgesproken dat de korting die overstappers naar het nieuwe erfpachtsysteem aangeboden krijgen 'niet begint met een 1, een 2 of een 3. 'We moeten een aanbod doen dat interessant genoeg is.'

Bakker nam daar geen genoegen mee, waarna de discussie ontspoorde. 'Ik begin nu echt lichtelijk pissed off te raken,' brieste Van der Burg, die er duidelijk niets voor voelde zijn excuses te maken of toe te geven dat hij voor zijn beurt had gesproken. Daarbij zette hij de verhouding tussen de coalitiepartner in dit gevoelige dossier verder onder druk.

Van der Burg deed zijn gewraakte uitspraak tijdens het stadsgesprek gisteren. De registratie daarvan is hieronder terug te zien. De wethouder komt na 51 minuten aan het woord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden