Wethouder: Toeristenbelasting in Amsterdam fors omhoog

Bezoekers van Amsterdam kunnen in 2019 drie keer zo veel toeristenbelasting opleveren als nu. Vooral budgettoeristen gaan meer bijdragen.

'Het is zaak om de toeristische groei zo veel mogelijk uit bezoekers te laten bestaan die de stad wat opleveren' Beeld anp
'Het is zaak om de toeristische groei zo veel mogelijk uit bezoekers te laten bestaan die de stad wat opleveren'Beeld anp

In de plannen voor 2019 rekent wethouder Udo Kock (Financiën) tot een tientje extra belasting per toerist, wat in totaal 150 miljoen euro extra zou opbrengen, boven op de 80 miljoen euro die er nu jaarlijks binnenkomt.

"Het aantal bezoekers stijgt van 17 miljoen nu naar 23 miljoen in de komende jaren. Daardoor moeten wij meer schoonmaken en handhaven op straat. Bovendien wil ik dat Amsterdammers meer profiteren van het succes van deze stad."

Vast bedrag
Het nieuwe stadsbestuur, dat na de raadsverkiezingen aantreedt, gaat een keuze maken uit vijf varianten. Maar Kock heeft wel een voorkeur. Hij wil dat toeristen niet alleen een percentage van de kamerprijs als belasting betalen, nu 5 procent per nacht. Daarbovenop komt een vast bedrag van enkele euro's dat elke bezoeker die in een hotel, bed&breakfast of Airbnb-bed slaapt, moet afdragen.

Naast de veel hogere opbrengst, heeft de variant van Kock als bijkomend voordeel dat de stad duurder wordt voor budgettoeristen.

"De relatieve stijging van de toeristenbelasting is het grootst in het budgetsegment," aldus Kock. Dat is volgens hem te billijken, omdat de duurdere segmenten zorgen voor meer werkgelegenheid en economische groei.

Toeristische groei
"Het is zaak om de toeristische groei zo veel mogelijk uit bezoekers te laten bestaan die de stad wat opleveren. Liever mensen die meerdere nachten blijven, musea bezoeken en uitgebreid dineren, dan toeristen die een weekend met een broodje falafel over de Wallen slenteren."

De toeristenbelasting kan volgens Kock niet gebruikt worden als kraan om de stroom toeristen te verminderen. "Als je de prijzen te hoog maakt, gaan mensen in Rotterdam of Brussel logeren, maar komen hier nog wel naartoe."

In 2018 stijgt de toeristenbelasting in Centrum, Zuid, Oost en West naar 6 procent, hierbuiten daalt die juist naar 4 procent, om spreiding te bevorderen.

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden