Wethouder teleurgesteld na uitspraak islamitische school

Wethouder Simone Kukenheim (Onderwijs) noemt het teleurstellend dat Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO) van de Raad van State een middelbare school mag oprichten in Amsterdam.

Het in 2010 gesloten Islamitisch College Amsterdam. Beeld anp
Het in 2010 gesloten Islamitisch College Amsterdam.Beeld anp

De Raad van State heeft woensdagmorgen geoordeeld dat demissionair staatssecretaris Sander Dekker de bekostiging van de school voor mavo, havo en vwo niet had mogen weigeren. Hij moet nu vóór 1 augustus een nieuwe beslissing nemen over de financiering.

Wethouder Kukenheim vindt dit teleurstellend. "Ik heb nog steeds geen vertrouwen in dit bestuur. Voor kinderen is het belangrijk dat ook een islamitische school goede onderwijskwaliteit biedt met een sterk verhaal op burgerschap, zodat kinderen leren over hun islamitische achtergrond in de context van de Amsterdamse en Nederlandse samenleving. Dit bestuur staat met z'n rug naar de samenleving in plaats dat ze met een open blik islamitische kinderen goed onderwijs bieden."

De gemeente en de rijksoverheid hebben lang geprobeerd de school tegen te houden. Grootste bezwaar was dat een van de ex-bestuursleden zich in 2014 in een Facebookbericht positief had uitgelaten over terreurorganisatie Isis, iets waar hij later afstand van nam.

Door de beugel
Paul Zoontjes, hoogleraar onderwijsrecht aan de Tilburg University, vindt het oordeel van de Raad van State terecht. Hij wijst daarbij op de Wet op de vrijheid van onderwijs, waarin staat dat wanneer een school genoeg potentiële leerlingen en een erkende religie als basis heeft, die in principe van start kan.

"We hebben nou eenmaal vastgelegd in 1917 dat we het stichten van een school niet laten afhangen van de grillen van een minister. Amsterdam is bijna hysterisch geweest in het voorkomen van deze school."

Volgens Zoontjes had Dekker veel eerder wettelijk moeten regelen dat er toetsing vooraf moet zijn of een school door de beugel kan. "Dat heeft hij niet gedaan. Nu is het te laat."

Lees ook: Islamitische school mag deuren openen in Amsterdam

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden