Wethouder steunt bewoners De Pijp in strijd tegen afval

In de strijd tegen troep op straat krijgt De Pijp hetzelfde afvalbeleid als nu al in stadsdeel Centrum geldt.

Wethouder Choho en stadsdeelbestuurder Slettenhaar bij de lancering van actieplan Schone Pijp.Beeld Stadsdeel Zuid

Wethouder Abdeluheb Choho (afval) komt daarmee tegemoet aan de wensen van de bewoners en ondernemers in de buurt, die de bestuurder in september al lieten weten klaar te zijn met rondzwervend afval, opengescheurde zakken en de overlast van meeuwen en ratten.

De buurt sloeg daarom de handen ineen en startte het actieplan De Schone Pijp, wat ook gesteund wordt door stadsdeel Zuid. Hierin verzoeken de bewoners en ondernemers Choho onder meer in De Pijp dezelfde regels voor reiniging in te voeren als nu in Centrum gelden.

Dat betekent dat er flexibele schoonmaakteams rondrijden, die niet alleen werken van negen tot vijf, maar ook 's avonds en in het weekend aan de slag gaan.

Flyers
Bij de lancering van het actieplan woensdag heeft de wethouder dit beleid toegezegd. Ook zijn er twee schoonmakers vrijgemaakt die de hele dag door de buurt zullen lopen om troep op te ruimen en bewoners 'op te voeden' over het op het juiste moment neerzetten van hun afvalzakken. Bewoners van Schone Pijp hebben flyers en posters gemaakt met de in de buurt geldende afvalregels.

De toezeggingen van Choho betekenen nog niet dat De Pijp volledig van het afvalprobleem verlost is. Het meeste vuilnis in de buurt is afkomstig van bedrijven, maar dat wordt niet door de gemeente opgehaald. Op dit moment zijn er dertien verschillende bedrijven die het afval van de ondernemers ophalen, op allemaal verschillende tijdstippen. De wethouder benadrukt dat hij hoopt dat de ondernemers gezamenlijk een contract kunnen afsluiten, waardoor dit een stuk efficiënter wordt.

Lees ook: De Pijp met 'vuilgroepje' in actie tegen afval op straat

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden