Wethouder Simone Kukenheim gaat diep door het stof

D66-wethouder Simone Kukenheim gaat diep door het stof voor het achterhouden van een rapport over de aanpak van zwakke basisscholen door haar voorganger Lodewijk Asscher.

Roelf Jan Duin en Bas Soetenhorst
Wethouder Simone Kukenheim Beeld Dingena Mol
Wethouder Simone KukenheimBeeld Dingena Mol

'Het was beter geweest' als ze de gemeenteraad in augustus over het rapport had geïnformeerd, schrijft ze in een brief aan de raad ter voorbereiding op een debat.

Ze noemt het 'onverstandig' dat ze het rapport wel naar haar politiek leider stuurde, D66-fractievoorzitter Jan Paternotte, en het fractiebureau van de partij. Ook had ze de raad moeten vertellen dat het Kohnstamm Instituut, dat het rapport schreef, een vervolgopdracht kreeg. 'Het college betreurt deze gang van zaken' en 'in de toekomst moet' het dus anders.

Wel degelijk bedoeld als eindrapport
Uit correspondentie tussen het Kohnstamm Instituut, dat de rapportage maakte, en Kukenheims ambtenaren blijkt dat het stuk dat op 19 augustus naar de wethouder ging wel degelijk bedoeld was als eindrapport. Kukenheim beweerde de afgelopen dagen dat het rapport nog niet af was.

Een email van het instituut van 19 augustus spreekt andere taal. 'Onderwerp: eindrapport KBA'. 'Het is allemaal net gelukt met het eindrapport,' stelt het bericht. 'We hopen dat jullie tevreden zijn.'

Kukenheim had eerder al inzage in conceptrapportages. 'De wethouder reageerde positief op het onderzoek,' mailt een medewerkster op 11 augustus aan het Kohnstamm Instituut. 'In september gaat de definitieve rapportage naar de gemeenteraad (..) Het is van belang dat we de definitieve versie hebben voor 26 augustus. Als het haalbaar is graag 19 augustus, dan kunnen we de definitieve versie nog een keer aan de wethouder laten zien.'

Fractiemedewerker wilde nader onderzoek
Het liep anders omdat Kukenheim het rapport deelde met Paternotte en een fractiemedewerker, die nader onderzoek gelastte. Het rapport was positief over de wijze waarop ten tijde van de PvdA-wethouders Asscher (2009-2012) en onder Pieter Hilhorst (2012-2014) zwakke scholen werden bestreden. De D66-fractie zei tegen Kukenheim dat het rapport nog niet af was en dat de situatie met de gemeente Utrecht zou moeten worden vergeleken.

GroenLinks-fractieleider Rutger Groot Wassink reageert stom verbaasd:
'Je mag nooit een raadslid meer infomatie geven dan de andere raadsleden, dat kan niet. De raad moet gelijktijdig worden geïnformeerd. Alle raadsleden zijn gelijk.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden