Wethouder: rondvaartmarkt mogelijk helemaal vrij

Amsterdam overweegt de rondvaartmarkt helemaal vrij te geven nu de Raad van State woensdag een streep haalde door de maatregelen die de gemeente heeft genomen tegen de drukte op de grachten.

Herman Stil
Dit is uiteraard een tegenslag, zegt wethouder Kock. Beeld anp
Dit is uiteraard een tegenslag, zegt wethouder Kock.Beeld anp

Naast complete vrijgave van het aantal rondvaartboten gaan college en raad volgens verantwoordelijk wethouder Udo Kock (water) de komende maanden uitzoeken of er toch andere manieren zijn om het aantal 'grote' rondvaartboten te beteugelen.

De uitspraak, waarin de Raad van State een streep haalde door het vergunningenbeleid van de gemeente, haalt volgens Kock één van de fundamenten onderuit van de Nota Varen uit 2013 waarmee de gemeente de drukte op het water en in de stad wilde tegengaan.

"Dit is uiteraard een tegenslag voor de aanpak van de drukte op het water. Maar de hoogste bestuursrechter heeft gesproken en dat respecteren we. Tegelijkertijd steunt de Raad onze uitgangspunten en doelen om de drukte en overlast op het water te beteugelen, te zorgen voor een vlotte en veilige doorvaart en de vloot te vergroenen."

"Als deze uitspraak er toe zou leiden dat we de rondvaartmarkt vrij moeten geven, dan betreuren we dat, omdat het ons beperkt in de mogelijkheden om de drukte te beheersen en een wildgroei aan rondvaartboten op het water tegen te gaan."

Volgens Kock staan college en gemeenteraad de komende maanden voor een cruciale vraag: "Gaan we op zoek naar een andere manier om de drukte te beteugelen door het aantal boten in te perken of geven we de rondvaartmarkt helemaal vrij?"

Lees ook: VVD: Wethouder moet om de tafel met reders rondvaartboten

Wethouder Udo Kock Beeld anp
Wethouder Udo KockBeeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden