Update

Wethouder roept op tot alertheid rondom 'verlaten vrouwen'

Wethouder Andrée van Es van diversiteit en integratie roept op tot alertheid rondom de 'verlaten vrouwen', Marokkaanse en Turkse vrouwen die tijdens de zomervakantie door hun man worden achtergelaten in Marokko of Turkije.

Wethouder Andrée van Es. Beeld ANP
Wethouder Andrée van Es.Beeld ANP

Ze roept vrouwen op zich goed voor te bereiden als ze naar Marokko of Turkije gaan, door bijvoorbeeld kopieën van hun paspoort en andere belangrijke documenten en telefoonnummers van de Nederlandse ambassade en hulporganisaties bij zich te hebben. Van Es wil dat vrouwenverenigingen, vrijwilligersorganisaties en sportclubs de vrouwen hier alert op maken.

Ook wil ze dat Bureau Leerplicht na de zomervakantie actief nagaat of er kinderen ontbreken in de schoolklassen. Als dat het geval is, moeten die volgens de wethouder met hulp van de Nederlandse ambassade worden opgespoord.

'Elk jaar keren ongeveer 80 vrouwen en 100 kinderen niet meer terug naar Nederland, van wie een aanzienlijk deel uit Amsterdam komt', aldus Van Es. 'Dat is ernstig. Elk jaar worden we geconfronteerd met de gevolgen van de zomervakantie.'

Turkse en Marokkaanse mannen laten hun vrouw soms achter omdat ze bijvoorbeeld een tweede huwelijk willen aangaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden