Wethouder overstag: toch nieuwe erfpacht voor woon-werkruimtes

Na de nodige bezwaren en bedenkingen is wethouder Marieke van Doorninck alsnog overstag: Amsterdammers met bedrijf aan huis, mogen toch overstappen op het nieuwe erfpachtstelsel.

Beeld ANP

Het college zal binnenkort besluiten om zo’n vierhonderd bewoners van woon-werkruimtes in de Buiksloterham de mogelijkheid te geven over te stappen naar het nieuwe, eeuwigdurende erfpachtstelsel. Dit geldt ook voor gelijke gevallen elders in de stad, schrijft Van Doorninck in een brief aan de gemeenteraad.

Tot dusverre was zo’n overstap niet mogelijk, omdat hun woning een zogenoemde ‘gemengde bestemming’ heeft: wonen en werken ineen. En die vallen buiten het systeem dat is opgezet voor woningen.

“We zijn blij dat de gemeente ons deze mogelijkheid geeft, want het was onrechtvaardig,” zegt Zeyhan Güvenç, die een zelfbouwwoning in Buiksloterham heeft. “We hebben hier een jaar lang voor gestreden.

De wethouder gaat overstag na maanden van protesten vanuit de Buiksloterham, een nieuwe wijk in Noord. Bewoners konden, in tegenstelling tot andere huizenbezitters in Amsterdam, geen gebruik maken van het nieuwe stelsel, waarbij ze hun erfpacht voor eeuwig kunnen afkopen of hun canon eeuwigdurend vastzetten.

Bewoners van de Buiksloterham vonden dit oneerlijk en kregen steun van een deel van de gemeenteraad. Met name CDA en VVD stelden deze achterstelling aan de orde en dienden moties in. Van de coalitiepartijen plaatste D66 vraagtekens bij de weigering van de wethouder om deze bewoners toe te laten.

Van Doorninck hield de boot af, omdat een uitzondering de toch al haperende afhandeling van erfpachtaanvragen nog meer zou belasten. De uitzondering die ze nu maakt voor de woon-werkbestemmingen heeft dan ook consequenties, schrijft ze. De aanvragen moeten handmatig worden afgehandeld en dit zou gevolgen kunnen hebben voor de wachttijden van erfpachters die al een aanvraag hebben ingediend. Die wachttijd kan nu al jaren in beslag nemen.

Diederik Boomsma (CDA) is blij dat de wethouder toegeeft. “Eindelijk zet ze deze stap.” Het is nog onduidelijk hoeveel erfpachters in panden met een woon-werkbestemming gebruik kunnen maken van deze mogelijkheid. Volgens Boomsma gaat het om zo’n tweeduizend contracten, de gemeente is begonnen aan een inventarisatie.

Als de Buiksloterhammers voor 1 januari een aanvraag doen voor een overstap naar het nieuwe stelsel, komen ze nog in aanmerking voor gunstiger voorwaarden, zoals een korting.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden