Opinie

'Wethouder ouderenbeleid Van der Burg laat het lelijk liggen'

Wethouder ouderenbeleid Eric van der Burg liet het op meerdere gebieden lelijk liggen en kreeg volkomen terecht een motie van treurnis aan zijn broek, schrijft Wil van Soest, fractievoorzitter Partij van de Ouderen.

'Van der Burg blijft zijn arrogante neus ophalen om werk te maken van het realiseren van voldoende seniorenwoningen' Beeld anp
'Van der Burg blijft zijn arrogante neus ophalen om werk te maken van het realiseren van voldoende seniorenwoningen'Beeld anp

Vlak voor het zomer­reces was het heibel in de Amsterdamse gemeenteraad. Reden: de door de Partij van de Ouderen ingediende motie van treurnis tegen de wethouder ouderen­beleid Eric van der Burg (VVD). Boosheid, onbegrip en verontwaardigde blikken vielen ons ten deel. Zelfs collega-oppositiepartijen buitelden over elkaar heen om de falende wethouder in bescherming te nemen. Maar wat zijn de keiharde feiten over het beleid van een wethouder die niet veel verder is gekomen dan een bordje 'wethouder ouderen' op zijn ­liberale deur?

Van der Burg blijft zijn arrogante neus ophalen om werk te maken van het realiseren van voldoende seniorenwoningen. Hetgeen volgens de directeur van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC), Egbert de Vries, wordt gezien als een 'strategische fout'.

Ook ouderenbond Anbo maakt zich grote zorgen over het dreigende tekort aan geschikte huizen voor ouderen. Zij stellen in een brandbrief aan de Tweede Kamer dat men snel werk moet maken van een regionale aanpak. Iets waar Van der Burg, vele moties van de Partij van de Ouderen ten spijt, maar niet aan wil.

Helpende hand
Een ander pijnlijk dossier waar Van der Burg het lelijk laat liggen, is het dossier ouderenwerkloosheid. De Partij van de Ouderen heeft talloze voorstellen gedaan om al die werkzoekende vijftigplussers de helpende hand te bieden. Zo vroegen we Van der Burg keer op keer om te komen met een plan om aan de ouderenwerkloosheid het hoofd te bieden. Ons voorstel voor een seniorenpardon werd door zijn VVD-handjes weggewuifd alsof er geen ouderenwerkloosheid zou bestaan in Amsterdam.

Hoe anders luidt het onderzoek van Randstad onder werkzoekende vijftigplussers. 45 procent van de sollicitanten wordt nooit uitgenodigd voor een gesprek. Bijna 90 procent van de vijftigplussers geeft aan somber en onzeker te zijn over hun kansen op de arbeidsmarkt. Maar hier in Amsterdam is alles dik in orde volgens Van der Burg, die ons voorstel voor een seniorenpardon voor zestigplussers die echt niet meer aan het werk komen, het liefst zo snel mogelijk onder het tapijt schuift. Hij kiest ervoor hen zinloos te laten solliciteren in plaats van hen in te zetten voor bijvoorbeeld vrijwilligerswerk.

Humorloze Stopera
Toen wij met een kwinkslag, 'wat moet een oud-Feyenoorder als ouderenambassadeur in Amsterdam?', wethouder Van der Burg vroegen naar de resultaten van John de Wolf, was de humorloze Stopera te klein.

Maar concreet? Wat heeft de heer De Wolf als landelijk ouderenambassadeur voor Amsterdamse ouderen gedaan? Hoeveel ouderen zijn er sinds zijn aantreden aan het werk geholpen? Hoe groot is zijn netwerk in onze stad? Een lokaal Amsterdams ouderenambassadeur, met een netwerk in de hoofdstad, was derhalve geen slecht idee uit ons overvolle ideeënbusje.

Nee, wethouder Van der Burg kreeg volkomen terecht een motie van treurnis aan zijn broek. We hopen op beterschap zijnerzijds. Ondertussen gaan wij door met het behartigen van de belangen voor onze ouderen. Zo haalde onze petitie 'Breng de pensioenleeftijd terug naar 65 jaar', die wij samen met de Haagse lokale partij Groep de Mos opstelden en die wordt over genomen door 50Plus, al bijna 25.000 handtekeningen.

Het nieuwe politieke ­seizoen staat voor de deur en één ding is zeker: wij gaan door met knokken voor een menswaardig bestaan voor al die ouderen die van de gevestigde Amsterdamse politiek de rambam kunnen krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden