Wethouder Ollongren: Haast maken met nieuwe tappunten
Amsterdammers dronken in 2014 liefst 21,7 miljoen liter bronwater. Eenderde daarvan betrof water met prik.
Dat blijkt uit onderzoek van het Amsterdamse Instituut voor Stadsonderzoek AMS Institute. Wethouder Kajsa Ollongren spreekt van 'bijzonder onderzoek dat iets op indringende manier inzichtelijk maakt'. "Het zijn echt enorme aantallen. En dat terwijl in Amsterdam het lekkerste en schoonste drinkwater gewoon uit de kraan komt. De gemeente zet daarom in op meer tappunten met leidingwater, op festivals maar ook in de openbare ruimte."
VVD, D66, GroenLinks en SP namen vorig jaar al het initiatief voor meer tappunten. De indieners van het voorstel, Marianne Poot (VVD) en Jasper Groen (GroenLinks), drongen er deze week op aan dat het AMS-onderzoek wordt betrokken bij de zoektocht naar geschikte locaties. Ook vroegen ze wethouder Udo Kock (Water) haast te maken met de tappunten, zodat die er voor de zomer staan. Kock heeft toegezegd het onderzoek te gebruiken bij de zoektocht naar locaties. Of het voor de zomer lukt, kon hij niet zeggen.
Per postcodegebied zijn er grote verschillen in de verkoop van bronwater, zo blijkt uit de verkoopgegevens over het jaar 2014. Die gegevens worden voor winkels en supermarkten - met uitzondering van Aldi en Lidl - bijgehouden door marktonderzoekbureau IRI. De niet eens zo grote postcodegebieden 1011 en 1012, het oude centrum rond de Nieuwmarkt en de Oude Burgwallen, steken ver boven de rest van de stad uit. In liters uitgedrukt blijft alleen Zuidoost, met een veel grotere bevolking, in het spoor van het centrum.
Ook buiten Zuidoost en het oude stadshart is gebotteld water een populair product. Postcodegebied 1017 rond het Leidseplein bijvoorbeeld, en de zuidelijke grachtengordel. Nu net de buurten waar niet zoveel tappunten te vinden zijn. Die blijken vooral verspreid over de stadsdelen Oost en West. Zuid en Zuidoost blijven daarbij juist weer achter.
Lees ook: Verkoop flesjes piekt op hotspots