Wethouder Litjens: 'Geef parkeren van gasten meer tijd'

De regeling voor bezoekersparkeren moet gelijk worden in alle stadsdelen waar dit aanbod bestaat. In Oost, West en Zuidoost kunnen bewoners dan ook een bezoekersvergunning aanvragen om gasten maximaal 30 uur per maand met 50 procent korting te laten parkeren.

Marc Kruyswijk
null Beeld ANP
Beeld ANP

Nu is het maximum in die stadsdelen nog slechts tien uur. Een ruimer urentegoed heeft wel financiële gevolgen: de inschatting is dat de parkeer­inkomsten van de gemeente hierdoor bijna drie ton lager zullen uitvallen.

Dat adviseert verkeerswethouder Pieter Litjens naar aanleiding van een evaluatie van de regeling zoals die nu geldt voor bezoekersparkeren in de stadsdelen, uitgezonderd Centrum. Omdat het huidige college demissionair is, gaat het slechts om een advies, zegt Litjens, die het besluit overlaat aan zijn opvolgers.

Uit panelonderzoek komt naar voren dat vanwege de bezoekersvergunning bezoekers langer blijven dan voorheen en dat bewoners vaker bezoek krijgen. Uit de evaluatie blijkt desondanks dat het gebruik van bezoekersvergunningen geen merkbaar effect heeft op de parkeerdruk op straat. Ook blijkt dat veel mensen geen gebruik maken van de regeling omdat zij aanvraag en gebruik te ingewikkeld vinden.

Zuidoost hekkensluiter
Er wordt, mogelijk doordat bewoners het systeem ingewikkeld vinden, maar bescheiden gebruikgemaakt van het bezoekersparkeren. In Zuid en West is dat nog het meest: 16 procent van de huishoudens heeft een bezoekersvergunning aangevraagd.

In beide stadsdelen tezamen zijn ruim 13.000 bezoekersvergunningen uitgegeven, bijna driekwart van het totaal. Oost en Noord (beiden 9 procent van de huishoudens) vormen een middenmoot, Nieuw-West (6) en Zuidoost (5) sluiten de rij. De regeling is niet geldig in stadsdeel Centrum.

Bezoekersvergunningen worden hoofdzakelijk gebruikt in weekeinden: het gebruik op zaterdag ligt twee keer zo hoog als op een doordeweekse dag. Meestal blijven de gasten niet lang: in bijna de helft van de gevallen gaat het om twee uur parkeren. In West en Zuid blijft het bezoek kennelijk het langst hangen, met vaker vier tot acht uur parkeertijd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden