Wethouder Kukenheim op het matje om achterhouden onderwijsrapport

De complete oppositie in de gemeenteraad roept D66-wethouder Simone Kukenheim op het matje over het achterhouden van een positief rapport over het door haar partij gehekelde onderwijsbeleid van haar voorganger Lodewijk Asscher.

Bas Soetenhorst
Simone Kukenheim Beeld Mats van Soolingen
Simone KukenheimBeeld Mats van Soolingen

'Ze heeft heel wat uit te leggen,' zegt GroenLinksfractievoorzitter Rutger Groot Wassink, de initiatiefnemer van het debat.

In de eerstvolgende raadsvergadering, die begin volgende maand wordt gehouden, moet Kukenheim vertellen waarom ze het rapport niet na afronding in augustus aan de gemeenteraad heeft gestuurd. Gisteren deed ze dat alsnog, nadat Het Parool de inhoud zaterdag naar buiten had gebracht.

Volgens Kukenheim is het slechts een 'eerste rapportage' in een nog lopend onderzoek en volgt het eindrapport rond december. De oppositie neemt met die uitleg echter geen genoegen.

Positieve conclusie
Het uitgelekte rapport is een evaluatie die het Kohnstamm Instituut heeft gemaakt van de Kwaliteitsaanpak Basisonderwijs Amsterdam (KBA). De auteurs komen tot een positieve conclusie over de wijze waarop Asscher de tientallen zwakke basisscholen probeerde te verbeteren.

De KBA gold als een van de paradepaardjes van Lodewijk Asscher. Hij stuurde voormalige onderwijsinpecteurs op de zwakke scholen af en liet een verbeterplan maken. Ook werden leerkrachten gecoacht en bijgeschoold en werden nieuwe lesmethoden ingevoerd.

Bij een deel van de docenten stuitte de KBA op kritiek, maar schoolbesturen waren over het algemeen positief over de methode, waaraan Amsterdam 3,5 miljoen euro op jaarbasis uitgaf. Tussen 2009 en 2013 werd het aantal zwakke scholen van veertig teruggebracht naar vier.

Kritiek
D66 uitte in de campagne voor de raadsverkiezingen vorig jaar kritiek op de KBA. Na de verkiezingswinst, waarbij de PvdA het veld moest ruimen en in de oppositie belandde, zetten Kukenheim en haar partijgenoten het programma stop. Het Kohnstamm Instituut gaat nu nog vergelijkingen maken met de wijze waarop Utrecht en Den Haag de zwakke scholen hebben bestreden.

Groot Wassink vindt dat Kukenheim 'een raar verhaal' heeft. 'Waarom heet het nu een tussenrapport? Op het document staat dat het een definitief rapport is. Alle onderzoeksvragen worden beantwoord. Waarom is extra onderzoek nodig?'

PvdA-fractievoorzitter Marjolein Moorman noemt het onlogisch dat Kukenheim zelf bepaalt dat nader onderzoek nodig is, terwijl de gemeenteraad om de evaluatie had gevraagd. 'Waarom is het rapport niet meteen naar de raad gestuurd? Als wij dan nader onderzoek nodig hadden gevonden, hadden wij dat kunnen bepalen.'

Ook de reactie van Kukenheims woordvoerster roept vragen op. Zij zei zaterdag in deze krant dat het rapport 'nog niet geaccordeerd' is. Moorman: 'Hoezo moet het worden geaccordeerd?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden